Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Πού και γιατί αντιδρούν φορείς και συνδικάτα
[Euro2day]: Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Πού και γιατί αντιδρούν φορείς και συνδικάτα

[Euro2day]: Αναπτυξιακό νομοσχέδιο: Πού και γιατί αντιδρούν φορείς και συνδικάτα

Η αξιολόγηση των προωθούμενων αλλαγών στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων και τη δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία. Τι υποστηρίζουν εργατολόγοι, συνδικάτα, φορείς και κόμματα.

Τις σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά που επέρχονται με βάση τις προωθούμενες διατάξεις του αναπτυξιακού σχεδίου νόμου, αναζητούν, εξετάζουν, αξιολογούν κοινωνικοί φορείς, κόμματα και συνδικάτα.

Με το αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την ερχόμενη Τρίτη, προκειμένου στη συνέχεια να λάβει το δρόμο προς τη Βουλή, έρχονται σημαντικές αλλαγές στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, καθώς θεσπίζονται ρήτρες απόκλισης από τους κλαδικούς μισθούς για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα “δυσκολεύει” το πλαίσιο της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησίας.

Με άλλες διατάξεις διαμορφώνεται νέο πλαίσιο για την πάταξη της ανασφάλιστης και υποδηλωμένης εργασίας και θεσπίζεται προσαύξηση 12% για την επιπλέον εργασία στη μερική απασχόληση, με στόχο να γίνουν πιο ακριβές οι ευέλικτες μορφές εργασίας. Αναθεωρείται επίσης το καθεστώς του προστίμου για την αδήλωτη εργασία.

Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και ασφαλιστικές διατάξεις, καθώς ξεκαθαρίζεται για τη ρύθμιση των 120 δόσεων πως εμπρόθεσμες αιτήσεις για τους μη μισθωτούς θεωρούνται όσες υποβληθούν σε πρώτο επίπεδο (στον ΕΦΚΑ) έως 30 Σεπτεμβρίου.

Οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τα συνδικάτα ήταν άμεσες και έντονες. Στον αντίποδα, ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο τομή στην αγορά εργασίας, που λειτουργεί υπέρ των εργαζομένων, των συνεπών επιχειρήσεων, της πλήρους απασχόλησης, της αύξησης των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία και της νομιμότητας της αγοράς εργασίας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!