Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Alpha: Γιατί «τσιμπάει» ο πληθωρισμός στο επτάμηνο
[Euro2day]: Alpha: Γιατί «τσιμπάει» ο πληθωρισμός στο επτάμηνο

[Euro2day]: Alpha: Γιατί «τσιμπάει» ο πληθωρισμός στο επτάμηνο

Οι πετρελαϊκές τιμές, η επίδραση από τους αυξημένους συντελεστές έμμεσης φορολογίας αλλά και η τόνωση της δραστηριότητας στο λιανικό εμπόριο και τη μεταποίηση οδηγούν σε αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων, τονίζει η τράπεζα.

Ο πληθωρισμός στο πρώτο επτάμηνο του 2017 παρουσιάζει τάσεις αναζωπυρώσεως μικρής κλίμακας ως το συνδυαστικό αποτέλεσμα τριών παραγόντων, πρώτον, της ανακάμψεως των τιμών ενέργειας διεθνώς, δεύτερον, της αυξήσεως των συντελεστών έμμεσης φορολογίας, και τρίτον, την ανάκαμψη ορισμένων δεικτών οικονομικής δραστηριότητας και συγκυρίας, επισημαίνει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή διατηρήθηκε σε θετικό έδαφος και τον Ιούλιο του 2017, καθώς διαμορφώθηκε στο 1,0%, έναντι -1,0% τον Ιούλιο του 2016. (σημειώνεται ότι η αντίστοιχη μεταβολή, του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ήταν επίσης θετική και διαμορφώθηκε στο 0,9%).

Οι παράγοντες αυτοί αναμένεται να συνεχίζουν να προσδιορίζουν την εξέλιξη του δείκτη τιμών καταναλωτή στο βραχύ χρονικό ορίζοντα.

Πιο συγκεκριμένα:

(α) Η επίδραση της αυξήσεως των τιμών του πετρελαίου.

Ήδη, από τους τελευταίους μήνες του 2016, ο πληθωρισμός είχε επηρεασθεί σημαντικά από την ανοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!