Πέμπτη, 19 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Euro2day]: Αυξημένο κατά 834 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα 5μήνου
[Euro2day]: Αυξημένο κατά 834 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα 5μήνου

[Euro2day]: Αυξημένο κατά 834 εκατ. το πρωτογενές πλεόνασμα 5μήνου

Τι δείχνει η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για την πορεία των δημοσιονομικών τους πέντε πρώτους μήνες του 2018. Η εικόνα σε έσοδα και δαπάνες. Πώς κινούνται ΟΤΑ και Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης.

Αυξημένο κατά 834 εκατ. ευρώ εμφανίζεται το ενοποιημένο πρωτογενές αποτέλεσμα γενικής κυβέρνησης στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, του οποίου επικεφαλής είναι ο Φρ. Κουτεντάκης (φωτ.).

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός παρουσιάζει μειωμένο ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα κατά 239 εκατ. σε ετήσια βάση. Στην πλευρά των εσόδων του Κρατικού Προϋπολογισμού εμφανίζονται αυξημένα τα φορολογικά έσοδα κατά 393 εκατ. ευρώ και τα έσοδα του ΠΔΕ κατά 355 εκατ. ευρώ.

Αυτό αντισταθμίζεται από τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων που περιλαμβάνονται στην κατηγορία «Μη Φορολογικά και Έκτακτα Έσοδα». Για την ακρίβεια, πρόκειται για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που συνέβαλαν κατά το μεγαλύτερο μέρος στη διαμόρφωση των εσόδων αποκρατικοποιήσεων πενταμήνου 2017 στα 963 εκατ. ευρώ έναντι 221 εκατ. ευρώ στο πρώτο πεντάμηνο του 2018. Παρότι σε ταμειακούς όρους τα μειωμένα έσοδα αποκρατικοποιήσεων έχουν σημαντική επίπτωση, σε δημοσιονομικούς όρους η επίπτωση είναι μικρότερη. Τέλος, οι επιστροφές φόρων είναι σημαντικά αυξημένες κατά 336 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Στην πλευρά των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού παρατηρείται μείωση κατά 689 εκατ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων (744 εκατ. ευρώ) αφορά δαπάνες για τόκους ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού είναι αυξημένες κατά 16 εκατ. ευρώ και οι δαπάνες ΠΔΕ αυξημένες κατά 39 εκατ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: EURO2DAY

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!