Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Έθνος]: «Στοπ» στην έκδοση όσων απειλούνται με εκτέλεση
[Έθνος]: «Στοπ» στην έκδοση όσων απειλούνται με εκτέλεση

[Έθνος]: «Στοπ» στην έκδοση όσων απειλούνται με εκτέλεση


«Φρένο» στην έκδοση κατηγορουμένου για οποιοδήποτε αδίκημα εφόσον απειλείται με θανατική ποινή στη χώρα από την οποία εκζητείται, βάζει ο Αρειος Πάγος.

Ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση που επέτρεψε την έκδοση κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία, ο ΑΠ την «μπλόκαρε» οριστικά επειδή η πράξη τιμωρείται στο Πακιστάν με θανατική ποινή (ή ισόβια), που καταργήθηκε όμως στη χώρα μας εδώ και 23 χρόνια. Η βαρυσήμαντη νομολογία του ΑΠ θα εξεταστεί βέβαια από το Εφετείο που θα αποφανθεί την επόμενη εβδομάδα για την έκδοση ή μη στην Τουρκία των οκτώ στρατιωτικών που κατέφυγαν στον Εβρο με ελικόπτερο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ζητώντας άσυλο, δεδομένου ότι διατυπώνονται συνεχώς απειλές για επαναφορά της θανατικής ποινής.

Ο ΑΠ υπογραμμίζει ότι δεν μπορεί να εκδοθεί αλλοδαπός σε ξένη χώρα όπου επιβάλλεται θανατική ποινή, αφού δεν είναι συμβατή με τον ελληνικό ποινικό νόμο ούτε με διεθνείς κανόνες δικαίου, ενώ επισημαίνει ότι η Ελλάδα επιφυλάχθηκε για να μπορεί να εφαρμόζει τη θανατική ποινή σε καιρό πολέμου, ύστερα από καταδίκη για εγκλήματα στρατιωτικού χαρακτήρα υψίστης σημασίας που διαπράχθηκαν κατά την πολεμική περίοδο.

Απόρριψη
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, το ποινικό τμήμα του ΑΠ (πρόεδρος Χρ. Παρασκευά, εισηγητής Γ. Αναστασάκος) απέρριψε αίτηση του Πακιστάν για την έκδοση 26χρονου Πακιστανού προκειμένου να αντιμετωπίσει κατηγορία ανθρωποκτονίας (φέρεται ότι μαζί με άλλα δέκα άτομα συμμετείχε σε συμπλοκή για περιουσιακές διαφορές, με δύο θύματα).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!