Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Έθνος]: Ο σουλτάνος παίζει με τη φωτιά
[Έθνος]: Ο σουλτάνος παίζει με τη φωτιά

[Έθνος]: Ο σουλτάνος παίζει με τη φωτιά


Πριν από λίγες μέρες ανεπισήμως η Αγκυρα καθησύχαζε ΗΠΑ και ΕΕ ότι η αμφισβήτηση της Λωζάνης αφορά τη Συρία και το Ιράκ.

Μέχρι και χθες υπήρχαν όλα τα δεδομένα που νομιμοποιούσαν την ερμηνεία του εθνικιστικού αναθεωρητισμού ως πλειοδοσία πατριωτισμού ανάμεσα στον Ερντογάν και στην κεμαλική αντιπολίτευση.

Χθες η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου σε επερώτηση της αντιπολίτευσης του κεμαλικού CHP που αναφερόταν στα 18 νησιά που παρανόμως (!) κατέχει η Ελλάδα στο Αιγαίο, ήταν ότι τα Ιμια είναι τουρκικό έδαφος και ότι η Αγκυρα δεν θα αποδεχθεί de facto καταστάσεις επί γεωγραφικών σχηματισμών με αμφισβητούμενο καθεστώς.

Το ότι πρόκειται για πάγια θέση της τουρκικής πλευράς την τελευταία εικοσαετία είναι γνωστό αλλά δεν μειώνει την κλιμάκωση της έντασης στην οποία εκ των πραγμάτων οδηγεί η τοποθέτηση του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας. Τα Ιμια και οι σχετικές τουρκικές διεκδικήσεις δεν είναι ούτε το μακρινό παρελθόν του Εθνικού Συμβολαίου του Κεμάλ ούτε οι Συνθήκες των Σεβρών και της Λωζάνης ούτε τα άυλα «σύνορα της καρδιάς» για τα οποία μίλησε ο Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η διένεξη
Τα Ιμια ήταν ένα θερμό προ εικοσαετίας επεισόδιο που παραλίγο να φέρει σε πολεμική σύγκρουση τις δύο χώρες, ένα επεισόδιο που ξεκίνησε ως διένεξη για το ποιος δικαιούται να αποκολλήσει το τουρκικό εμπορικό σκάφος που προσάραξε στην ελληνική βραχονησίδα και κλιμακώθηκε σε γενική πολεμική κινητοποίηση των δύο χωρών σε λιγότερο από έναν μήνα.

Η αναφορά του Τσαβούσογλου σε τουρκικά Ιμια και κυρίως στη μη αποδοχή de facto καταστάσεων δεν επιδέχεται αποδραματοποίησης, αφού, όποιες και αν είναι οι πραγματικές προθέσεις του Τούρκου αξιωματούχου, λειτουργεί εμπρηστικά, καθώς, αν την πάρουμε τοις μετρητοίς, ποιος μπορεί να αποκλείσει φουσκωτά με δημοσιογράφους διπλοθεσίτες του βαθέος κράτους να τοποθετούν σημαίες; Η μεταφορά της έντασης από το ιστορικό παρελθόν, τη Συρία και το Ιράκ, σε μια περιοχή του Αιγαίου όπου η παραμικρή κίνηση και δήλωση από κάθε πλευρά καταγράφεται με καχυποψία και θεμελιωμένες ή όχι θεωρίες συνωμοσίας, φωτίζει, έστω και εκ των υστέρων, τη ρητορική Ερντογάν ως την πηγή του προβλήματος.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!