Σάββατο, 25 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [Έθνος]: Ο πρωτοπόρος της σύγχρονης τέχνης
[Έθνος]: Ο πρωτοπόρος της σύγχρονης τέχνης

[Έθνος]: Ο πρωτοπόρος της σύγχρονης τέχνης


Ο διεθνούς φήμης καλλιτέχνης Γιάννης Κουνέλλης, με καταλυτική συνεισφορά στο ριζοσπαστικό κίνημα της Arte Povera, πολίτης της Ευρώπης και του κόσμου, πέθανε χθες σε ηλικία 80 ετών, στη Ρώμη όπου ζούσε.

Καλλιτέχνης μοντέρνος, έζησε ακολουθώντας τους ρυθμούς της εποχής μας, με το έργο του να θέτει συνεχώς ερωτήματα χωρίς να μας δίνει σαφείς απαντήσεις. Aσκησε τεράστια επιρροή στη ελληνική και την ευρωπαϊκή ζωγραφική και το όνομά του συγκαταλέγεται ανάμεσα σε αυτά των σημαντικότερων εκπροσώπων των σύγχρονων ρευμάτων στην τέχνη της ζωγραφικής.

Για τις συνθέσεις του μεταχειριζόταν υλικά από τα παλαιοπωλεία, όπως εφημερίδες, σακιά από λινάτσα, παλιά παπούτσια και γυαλιά, παλτό, αλλά και πέτρα, χώμα, σχοινιά, σίδερο, βαμβάκι, κάρβουνο. Δεν δίστασε να εκθέσει ακόμα και ζωντανά άλογα σε μία από τις εγκαταστάσεις του και μάλιστα, για πρώτη φορά, στα τέλη της δεκαετίας του ’60 (το ’69 μετέτρεψε την γκαλερί L’Attico της Ρώμης σε στάβλο με άλογα). Κατάφερε να απεικονίσει την αγωνία του για τον αποδεκατισμό των κοινωνικών σχέσεων, τις εντάσεις και την αποξένωση με τρόπο τολμηρό.

Γεννημένος το 1936 στον Πειραιά, ο Γιάννης Κουνέλλης απορρίφθηκε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών στην Αθήνα και το 1956 εγκαταστάθηκε στη Ρώμη, όπου σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!