Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Έθνος]: Πόλεμο στο δολάριο κηρύσσει ο Ερντογάν
[Έθνος]: Πόλεμο στο δολάριο κηρύσσει ο Ερντογάν

[Έθνος]: Πόλεμο στο δολάριο κηρύσσει ο Ερντογάν


Κοντά σε ιστορικό χαμηλό έναντι του αμερικανικού δολαρίου υποχωρεί η τουρκική λίρα, μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ για περιορισμό της παραγωγής, που οδήγησε σε αύξηση των πετρελαϊκών τιμών για τη χώρα, η οποία εξαρτάται από τις εισαγωγές του «μαύρου χρυσού».

Η λίρα καταγράφει απώλειες 0,8% σήμερα, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 3,4626 λίρες έναντι του δολαρίου, κοντά στο ιστορικό χαμηλό που κατεγράφη στα τέλη του προηγούμενου μήνα. Από τον Σεπτέμβριο, η λίρα έχει χάσει το 15% της αξίας της έναντι του δολαρίου, αναφέρουν οι Financial Times.

Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας, που αποτελεί δείκτη-κλειδί της ανισορροπίας μεταξύ του εμπορίου και των εισροών, έβρισκε στήριξη μέχρι τώρα στις τιμές του πετρελαίου, που παρέμεναν κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Οποιαδήποτε αύξηση των πετρελαϊκών τιμών απειλεί το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, σε μια περίοδο που η αποδυνάμωση του νομίσματος έχει ήδη δημιουργήσει πιέσεις στην αποπληρωμή του τουρκικού εταιρικού χρέους σε ξένο νόμισμα, το οποίο ανέρχεται σε περίπου 210 δισ. δολάρια.

Η πτώση της λίρας έρχεται δύο ημέρες αφότου ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απηύθυνε έκκληση στις εταιρείες να δανείζονται σε λίρες, προκειμένου να βοηθήσουν στη «μάχη» κατά της «οικονομικής επίθεσης» του δολαρίου, ενώ και οι φιλοκυβερνητικές εφημερίδες κάλεσαν τους πολίτες να αγοράσουν λίρες για να αποτρέψουν μια κρίση από τη «δικτατορία του δολαρίου», όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σήμερα, ο Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα «δεν θα υποταχθεί σε αυτούς που χρησιμοποιούν το ξένο συνάλλαγμα ως όπλο».

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!