Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Έθνος]: Μνημόνιο στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια
[Έθνος]: Μνημόνιο στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια

[Έθνος]: Μνημόνιο στις τράπεζες για τα κόκκινα δάνεια


Ντιρεκτίβα Στουρνάρα προς τις τράπεζες να προχωρήσουν σε δραστικές και μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, ώστε να απελευθερώσουν τους ισολογισμούς τους από τα βαρίδια των μη εξυπηρετούμενων οφειλών και να μπορέσουν να κατευθύνουν πόρους στην πραγματική οικονομία.

Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των τραπεζών θα πρέπει να έχουν μειωθεί κατά 40,2 δισ. ευρώ στα 66,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2019, από τα 106,9 δισ. ευρώ που ήταν φέτος τον Σεπτέμβριο.

Η μείωση θα προέλθει κυρίως από τις επιτυχείς και μακροχρόνιες ρυθμίσεις δανείων -δηλαδή από την επαναφορά στην κανονικότητα δανείων τα οποία σήμερα βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη και των 90 ημερών-, από διαγραφές δανείων, και σε μικρότερο βαθμό από ρευστοποιήσεις εξασφαλίσεων -δηλαδή πλειστηριασμούς- και μεταβιβάσεις δανείων (σε εταιρείες διαχείρισης καθυστερούμενων οφειλών).

Οι μακροπρόθεσμες και βιώσιμες ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων είναι σημείο στο οποίο εστιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία χθες δημοσιοποίησε έκθεση η οποία αναφέρεται στους επιχειρησιακούς στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, που υπέβαλαν όλες οι ελληνικές τράπεζες -συστημικές και μη- στην ΤτΕ και στον SSM (Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας).

Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, το μεγαλύτερο ποσοστό της μείωσης θα επιτευχθεί το 2018 και το 2019, καθώς αναμένουν ότι θα συνεχιστεί η συσσώρευση νέων δανείων σε καθυστέρηση τουλάχιστον έως το τέλος 2017.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!