Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Έθνος]: Επιμένουν στις «γκρίζες» διεκδικήσεις
[Έθνος]: Επιμένουν στις «γκρίζες» διεκδικήσεις

[Έθνος]: Επιμένουν στις «γκρίζες» διεκδικήσεις


Μια βραχονησίδα έρημη και χωρίς οικονομική δραστηριότητα… αφήνει περιθώρια για κυριαρχικές αμφισβητήσεις. Μια βραχονησίδα κατοικημένη και «δραστήρια» από την άλλη… ενισχύει την κυριαρχία, θέτοντας βάσεις υφαλοκρηπίδας.

Εκκινώντας από την εν λόγω βάση, Ελλάδα και Τουρκία ερίζουν για τα όρια της κυριαρχίας στο Αιγαίο. Η μεν Ελλάδα επιχειρώντας (ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990) να θωρακίσει κατά τρόπο ειρηνικό την κυριαρχία της στις νησίδες και στα νησιά που της ανήκουν. Η δε Τουρκία χαράσσοντας «γκρίζες ζώνες» και αμφισβητώντας κατά τρόπο προκλητικό τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Το θέμα επανήλθε στο προσκήνιο προ ημερών, ενώ παράλληλα κορυφωνόταν η διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στη Γενεύη.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τον «πολεοδομικό σχεδιασμό της Ελλάδας σε κάποιες νησίδες στο Αιγαίο», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χουσεΐν Μουφτούογλου, δήλωσε ότι η Αγκυρα «δεν πρόκειται να αποδεχθεί (σ.σ.: ελληνικά) τετελεσμένα σε αμφισβητήσιμου καθεστώτος γεωγραφικούς σχηματισμούς» στο Αιγαίο. Κάλεσε μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση «να είναι διακριτική σε αυτό το θέμα που είναι ευαίσθητο» για το καθεστώς Ερντογάν και την τουρκική κοινή γνώμη.

Λίγα 24ωρα νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Ναυτιλίας είχε κάνει γνωστό, μέσω εγγράφου που διαβίβασε στη Βουλή ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτ. Σαντορινιός, ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει σχέδιο οικονομικής ανάπτυξης-αξιοποίησης 28 μικρών νησιών στο Αιγαίο, χωρίς ωστόσο να τα κατονομάζει.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!