Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Έθνος]: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών με ζημιά
[Έθνος]: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών με ζημιά

[Έθνος]: Δεν φορολογείται η πώληση μετοχών με ζημιά


«Φρένο» στη φορολόγηση της πώλησης μετοχών ημεδαπών εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας, όταν η πώληση είναι ζημιογόνα και δεν αποδίδει κέρδη.

Ανατρέποντας αντίθετη εφετειακή απόφαση, το ανώτατο δικαστήριο ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του φόρου που προκαταβλήθηκε για την πώληση (το 5% επί της πραγματικής αξίας) ή για τον συμψηφισμό του με άλλους φόρους που οφείλονται στην ίδια οικονομική περίοδο.

Ερμηνεύοντας τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ), σε συνδυασμό με τις συνταγματικές διατάξεις για τη φορολόγηση, το ΣτΕ δέχθηκε ότι σε φόρο εισοδήματος υπόκειται η προσαύξηση της περιουσίας που πηγάζει από την πώληση μετοχών ημεδαπών Ανωνύμων Εταιρειών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο και ότι συνεπώς φορολογείται το κέρδος που προσπορίζεται ο πωλητής από τη μεταβίβαση των μετοχών, εν όψει της υπεραξίας τους.

Αυτό, όμως, σημαίνει -κατά το ΣτΕ- ότι η συγκεκριμένη επιβολή φόρου εισοδήματος προϋποθέτει κερδοφόρα πώληση, ενώ είναι διαφορετικό το ζήτημα του τρόπου υπολογισμού και φορολόγησης της σχετικής περιουσιακής προσαύξησης.

Επομένως -συμπεραίνει το Β’ τμήμα ΣτΕ- «αν η πώληση τέτοιων μετοχών είναι ζημιογόνα για τον πωλητή, δεν γεννάται φορολογική οφειλή (βάσει του ΚΦΕ – ν.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!