Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Έθνος]: Οι δαπάνες που «χτίζουν» αφορολόγητο – Ποια έξοδα περιλαμβάνονται στη λίστα
[Έθνος]: Οι δαπάνες που «χτίζουν» αφορολόγητο – Ποια έξοδα περιλαμβάνονται στη λίστα

[Έθνος]: Οι δαπάνες που «χτίζουν» αφορολόγητο – Ποια έξοδα περιλαμβάνονται στη λίστα


Σχεδόν όλα τα έξοδα που θα κάνουν τα νοικοκυριά μέσα στο 2017 περιλαμβάνονται στη λίστα των δαπανών, οι οποίες εφόσον πραγματοποιηθούν με «πλαστικό χρήμα» θα μετράνε στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου που δικαιούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Η υφυπουργός Οικονομικών Κατ. Παπανάτσιου υπέγραψε χθες την απόφαση με τη λίστα των δαπανών που αναγνωρίζονται από την Εφορία αλλά και εκείνες που εξαιρούνται, καθώς και τις κατηγορίες φορολογουμένων που θα πρέπει να συνεχίσουν να μαζεύουν χάρτινες αποδείξεις για να εξασφαλίσουν την έκπτωση φόρου.

Η λίστα με τις e-αποδείξεις περιλαμβάνει σχεδόν τα πάντα. Από τα είδη του σούπερ μάρκετ, τους λογαριασμούς για ηλεκτρικό ρεύμα, ύδρευση, σταθερή και κινητή τηλεφωνία, καύσιμα, πετρέλαιο θέρμανσης, κοινόχρηστα, ασφάλιστρα αυτοκινήτου, επισκευές κατοικιών, ανταλλακτικά αυτοκινήτων. Ελάχιστες είναι οι δαπάνες που εξαιρούνται: ενοίκια, δόσεις δανείων, τέλη κυκλοφορίας, αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, σκαφών αναψυχής, πληρωμή φόρων, αγορές μετοχών.

Τα ιατρικά έξοδα (αμοιβές γιατρών, νοσήλια, διαγνωστικά κέντρα, φάρμακα, φαρμακευτικά είδη) βρίσκονται εκτός της λίστας των δαπανών που «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο, καθώς για τα έξοδα αυτά προβλέπεται έκπτωση φόρου 10% εφόσον υπερβαίνουν το 5% του εισοδήματος.

Από τη στιγμή που σχεδόν όλες οι δαπάνες «μετράνε» για το αφορολόγητο, θα είναι εύκολο ακόμη και για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα έως 10.000 ευρώ να καλύψουν το 10% του εισοδήματός τους, δηλαδή 1.000 ευρώ, με δαπάνες που θα πραγματοποιήσουν με ηλεκτρονικό χρήμα.

Πάντως το νέο μέτρο αφήνει περιθώρια για να συνεχιστούν οι «μαύρες» συναλλαγές.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!