Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [Έθνος]: «Χαραμάδα» συμφωνίας για τα εργασιακά μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί – Αχτσιόγλου
[Έθνος]: «Χαραμάδα» συμφωνίας για τα εργασιακά μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί – Αχτσιόγλου

[Έθνος]: «Χαραμάδα» συμφωνίας για τα εργασιακά μετά τη συνάντηση Μοσκοβισί – Αχτσιόγλου


«Χαραμάδα» για συμφωνία στα εργασιακά άνοιξε χθες, μετά τη συνάντηση του Ευρωπαίου επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί με την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

«Σήμερα υπήρξε σαφέστατη πρόοδος και διεφάνη η δυνατότητα για μια καλή συμφωνία στα εργασιακά» ήταν η εκτίμηση υψηλόβαθμων στελεχών του υπουργείου Εργασίας μετά τη συνάντηση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που συνιστά κορυφαία προτεραιότητα για την κυβέρνηση.

«Ο Ευρωπαίος επίτροπος συμμερίστηκε τις απόψεις της ελληνικής πλευράς, τονίζοντας πως η Επιτροπή στηρίζει πλήρως το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να τεθεί σε καθεστώς εξαίρεσης» διεμήνυαν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η ελληνική πλευρά ζητούσε εξαρχής και μετ’ επιτάσεως αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων, επικεντρώνοντας στην επαναφορά της δυνατότητας επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης για τον εργαζόμενο σε περίπτωση συρροής (κλαδική, επιχειρησιακή, ατομική).

Η υπουργός
Στη χθεσινή συνάντηση η υπουργός Εργασίας «οχυρώθηκε» πίσω από τους Ευρωπαϊκούς Χάρτες, τις Διεθνείς Συνθήκες του ILO και το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για να υποστηρίξει πως η χώρα δεν μπορεί να βρίσκεται σε καθεστώς εξαίρεσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο. Η πλειοψηφία, άλλωστε, της διεθνούς των «Σοφών» έχει ταχθεί:

Υπέρ της επαναφοράς της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων, με την προϋπόθεση να θεσμοθετηθεί ένα διοικητικό σύστημα για τον αξιόπιστο έλεγχο του ποσοστού των εργαζομένων που αντιπροσωπεύεται στην εκάστοτε διαπραγματευτική μονάδα. Η επέκταση θα επιτρέπεται μόνο αν η σύμβαση καλύπτει το 50% των εργαζομένων του κλάδου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!