Πέμπτη, 8 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Έθνος]: Από τη στεριά θα γίνει η γεώτρηση στο Κατάκολο
[Έθνος]: Από τη στεριά θα γίνει η γεώτρηση στο Κατάκολο

[Έθνος]: Από τη στεριά θα γίνει η γεώτρηση στο Κατάκολο


Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη ανακάλυψη του κοιτάσματος πετρελαίου στο δυτικό Κατάκολο από την τότε κρατική εταιρεία ΔΕΠ-ΕΚΥ, αλλά χωρίς την αξιοποίησή του, ξεμπλοκάρουν οι διαδικασίες για την εκμετάλλευσή του από την ελληνική επιχείρηση Energean Oil & Gas.

Το 1982 το Δημόσιο είχε υπολογίσει τα απολήψιμα βαρέλια σε 3 εκατομμύρια.

Από το 2014 -όταν η Energean που διαχειρίζεται το κοίτασμα του Πρίνου κέρδισε τον διαγωνισμό για το συγκεκριμένο οικόπεδο- μέχρι σήμερα οι έρευνες που έκανε η εταιρεία έδειξαν την ύπαρξη κοιτάσματος με ποσότητες που ισοδυναμούν με 35-40 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. Οι ποσότητες που είναι δυνατόν να αντληθούν ανέρχονται σε περίπου 10 εκατ. βαρέλια (30%) του συνόλου. Δηλαδή υπερδιπλάσιες σε σχέση με τις εκτιμήσεις στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Σήμερα η τεχνολογία προχώρησε και οι επιχειρήσεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερα ρίσκα. Ετσι, μετά και την έκδοση της άδειας εκμετάλλευσης από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Energean Oil & Gas «δρομολογεί μια επένδυση της τάξης των 50 εκατ. δολαρίων και η οποία θα δώσει δεκάδες θέσεις εργασίας στην τοπική κοινωνία, θέτοντας τα θεμέλια της δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού πόλου γενικότερα για την περιοχή της Ηλείας», όπως ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Μαθιός Ρήγας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!