Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Έθνος]: 2 δισ. € «νέο» χρήμα έκανε φτερά, αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια
[Έθνος]: 2 δισ. € «νέο» χρήμα έκανε φτερά, αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

[Έθνος]: 2 δισ. € «νέο» χρήμα έκανε φτερά, αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια


Δύο δισ. ευρώ «πέταξαν» από τις ελληνικές τράπεζες μέσα σε 45 μέρες, δηλαδή από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζικών στελεχών.

Οι εκροές αυτές αφορούν κυρίως το λεγόμενο «νέο» χρήμα, το οποίο -παρά τα capital controls- είναι ελεύθερο περιορισμών. Παράλληλα όμως κόπηκαν «μαχαίρι» και οι νέες καταθέσεις μετρητών. Οι τραπεζίτες αποδίδουν το γεγονός στην αβεβαιότητα και την ανασφάλεια που δημιουργείται στους καταθέτες λόγω των καθυστερήσεων στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

Παραδέχονται όμως ότι η μείωση των καταθέσεων δεν μπορεί να αποδοθεί μόνο στους φόβους των καταθετών για ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις στην οικονομία, αλλά και στη βαρύτατη φορολόγηση, καθώς οι πολίτες χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να είναι εντάξει απέναντι στο Δημόσιο.

«Οσο δεν κλείνει η αξιολόγηση, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει. Και δύσκολα θα επιστρέψουν τα χρήματα που συνεχίζουν να αποθησαυρίζονται σε στρώματα και θυρίδες» λέει χαρακτηριστικά στο «Εθνος» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. Σύμφωνα δε με τις εκτιμήσεις των τραπεζών, ποσό πάνω από 10 δισ. ευρώ παραμένει κλειδωμένο σε σεντούκια.

Το μεγαλύτερο τμήμα των εκροών σημειώθηκε μέσα στον Ιανουάριο, που παραδοσιακά είναι μήνας μείωσης των καταθέσεων (όπως και ο Δεκέμβριος μήνας αύξησης των υπολοίπων).

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΘΝΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!