Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: Ζήσε µε ένα «έξυπνο στόμα»
[ΕΡΤ]: Ζήσε µε ένα «έξυπνο στόμα»

[ΕΡΤ]: Ζήσε µε ένα «έξυπνο στόμα»

Η Παγκόσμια Ημέρα Στοματική Υγείας γιορτάζεται σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου, με το μήνυμα: Ζήσε µε ένα «έξυπνο στόμα».

Ο φετινός εορτασμός της ιδιαίτερης αυτής μέρας για την υγεία του στόματος επικεντρώνεται στην υιοθέτηση καλών συνηθειών υγιεινής από όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας, με έμφαση στην πρόληψη των νόσων του στόματος που, σε μεγάλο βαθμό, μπορεί να επιτευχθεί.

Ο γγ της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, καθηγητής Ιωάννης Τζούτζας, αναφέρει στο praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Το φροντισμένο στόμα, δηλαδή το «έξυπνο στόμα» εξασφαλίζει ωραίο χαμόγελο, καθαρή αναπνοή, ομαλή καθημερινότητα και εξοικονόμηση χρημάτων και χρόνου». Όπως λέει ο ίδιος, το ζήτημα της υγείας του στόματος «επηρεάζει σημαντικά όλες τις βιολογικές, κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες του ανθρώπου»… «Το κακό στόμα είναι βέβαιο ότι δημιουργεί προβλήματα κοινωνικά, επαγγελματικά, οικονομικά και αλλαγή των ρυθμών της καθημερινής λειτουργίας και οδηγεί σε υποβάθμιση του επιπέδου της ποιότητας ζωής. Παράλληλα μπορεί να αποτελεί δείκτη και πρώιμη εκδήλωση πολλών σοβαρών καταστάσεων, όπως αιματολογικά νοσήματα, ογκολογικές εμπλοκές και δυσλειτουργίας βιολογικών συστημάτων. Επιπλέον το κακό στόμα μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη, καρδιοπαθειών και προβλήματα κατά τη διάρκεια της κύησης».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της πρόληψης, ο κ. Τζούτζας αναφέρθηκε στη σημασία του ρόλου της πολιτείας, η οποία πρέπει να ευαισθητοποιεί και να ενθαρρύνει παιδιά και ενήλικες να φροντίζουν το στόμα τους, με δεδομένο ότι η στοματική υγιεινή θα έπρεπε να απασχολεί κάθε άνθρωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!