Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [ΕΡΤ]: Σταμάτης Δουρής: Πρόσφυγας και «συρματένιος» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο
[ΕΡΤ]: Σταμάτης Δουρής: Πρόσφυγας και «συρματένιος» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

[ΕΡΤ]: Σταμάτης Δουρής: Πρόσφυγας και «συρματένιος» στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Στα 96 του χρόνια ο Σταμάτης Δουρής, ξετυλίγει το μίτο των αναμνήσεών του και μας περιγράφει το προσφυγικό του ταξίδι κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

-Πότε έγινε το προσφυγικό σας ταξίδι;

-Έφυγα από την Ικαρία τον Ιούνιο του 1943, που τότε ήταν κατεχόμενη από τους Ιταλούς, οι οποίοι είχαν ήπια συμπεριφορά, αλλά υπήρχε και το μεγάλο πρόβλημα της πείνας. Όταν αποφάσισα με άλλους να φύγουμε δεν είχαμε νέα από άλλους που είχαν προηγηθεί για το τι αντιμετώπισαν εκεί που έφτασαν.

– Οι κατακτητές είχαν τραβήξει τις βάρκες στη στεριά και απαγόρευαν τον απόπλου, με ποιο τρόπο διαφύγατε;

Παρθένι – το σημείο διαφυγής

-Η φυγή θα γίνονταν με βάρκα που είχε permesso, δηλαδή άδεια από τους Ιταλούς, για να ψαρεύει και μετά να παίρνουν και αυτοί μέρος των αλιευμάτων για τη διατροφή τους και ανήκε στο Δανιήλ Καραμπάση. Την ιδέα να φύγουμε την έριξα εγώ και μαζί μου συμφώνησαν και αποφασίσαμε να φύγουμε, τα παιδιά του Δανιήλ Καραμπάση, ο Κώστας και ο Βαγγέλης και ο Γιώργος Ανταράκης που πολλοί τον ήξεραν με το παρατσούκλι «Μακανίκος». Για το ταξίδι μία Καραμπάσαινα μας προμήθευσε με παξιμάδια από κριθάρι, που όμως επειδή ο φούρνος είχε να δουλέψει καιρό δεν βγήκαν καλά, πάντως τα φάγαμε.

-Πως ξεκίνησε η προσπάθεια διαφυγής;

-Για να μην κινήσουμε υποψίες πήγαμε με τα πόδια και μάλιστα μέρα στις 9πμ στο Παρθένι από όπου θα μας έπαιρνε η βάρκα. Ήρθε η βάρκα μπήκαμε μέσα, ξαπλώσαμε για να μην φαινόμαστε και φύγαμε.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!