Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [ΕΡΤ]: Στ. Αραχωβίτης: Ισορροπία απαιτήσεων, φιλοδοξιών και πόρων με τη μελλοντική ΚΑΠ
[ΕΡΤ]: Στ. Αραχωβίτης: Ισορροπία απαιτήσεων, φιλοδοξιών και πόρων με τη μελλοντική ΚΑΠ

[ΕΡΤ]: Στ. Αραχωβίτης: Ισορροπία απαιτήσεων, φιλοδοξιών και πόρων με τη μελλοντική ΚΑΠ

Η «πράσινη αρχιτεκτονική» της μελλοντικής Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μετά το 2020, βρέθηκε τη Δευτέρα στο επίκεντρο του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας και Αλιείας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο. Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης συνοδευόμενος από τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπο Κασίμη.

Κατά την παρέμβασή του, ο κ. Αραχωβίτης τόνισε ότι η ΚΑΠ μπορεί και πρέπει να συνεισφέρει στην προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικήςαλλαγής, ωστόσο είναι αναγκαίο οι όποιες επιλογές να υπηρετούν τους κύριους στόχους της ΚΑΠ όπως ορίζονται στη Συνθήκη και να ευθυγραμμίζονται με την ανάγκη για στήριξη της ευρωπαϊκής γεωργίας. Άλλωστε, τόνισε, οι γεωργοί βιώνουν πρώτοι και πολύ έντονα τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, όντας θύματα και όχι θύτες.

Ακολούθως, υποστήριξε την ανάγκη απλούστευσης και παροχής ουσιαστικής ευελιξίας στα κράτη μέλη να συνδυάσουν τα εργαλεία της ΚΑΠ, χωρίς περιορισμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της κοινωνικο-οικονομικής δομής τους, της δομής της γεωργίας τους και του φυσικού ανάγλυφού τους. Ο Έλληνας υπουργός πρότεινε τη μείωση των απαιτήσεων της γραμμής βάσης και την ενσωμάτωση ορισμένων προτύπων Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης της γης στις δεσμεύσεις είτε των οικολογικών προγραμμάτων είτε των αγροπεριβαλλοντικών μέτρων, δίνοντας κίνητρα στους γεωργούς για την εφαρμογή τους. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη για εξαίρεση των μικροκαλλιεργητών από τους ελέγχους και τις κυρώσεις, για λόγους απλούστευσης αλλά και για λόγους ουσίας, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η βιωσιμότητα και η ανταγωνιστικότητα των μικρών εκμεταλλεύσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!