Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [ΕΡΤ]: «Σοκ» από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων (video)
[ΕΡΤ]: «Σοκ» από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων (video)

[ΕΡΤ]: «Σοκ» από την πυρκαγιά στην Παναγία των Παρισίων (video)

«Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν μπροστά σε ό,τι απέμεινε από το γοτθικό μνημείο 1000 ετών, όπου ξέσπασε πυρκαγιά στις στις 19:50 και οι φλόγες τέθηκαν «υπό έλεγχο» τα ξημερώματα. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά.

«Η κτιριακή δομή σώθηκε»

Οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, ωστόσο κατέρρευσε μεγάλο μέρος της οροφής αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο.

EPA/YOAN VALAT

Η φωτιά, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη.

Δεν έχουν γίνει ανακοινώσεις για την έκβαση της προσπάθειας να περισωθούν θρησκευτικά κειμήλια και — ανεκτίμητης αξίας — έργα τέχνης.

EPA/YOAN VALAT

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!