Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [ΕΡΤ]: Η παγίδα Σόιμπλε και ο ελιγμός Τσακαλώτου
[ΕΡΤ]: Η παγίδα Σόιμπλε και ο ελιγμός Τσακαλώτου

[ΕΡΤ]: Η παγίδα Σόιμπλε και ο ελιγμός Τσακαλώτου

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Μέσα σε μια μόλις ημέρα υπήρξε μια ομοβροντία δηλώσεων υπέρ της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους από παράγοντες που εμπλέκονται στο ελληνικό ζήτημα. Ο Μάριο Ντράγκι αλλά και ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ και ο Πιερ Μοσκοβισί από την πλευρά της Κομισιόν τάχθηκαν υπέρ της συζήτησης των μέτρων το ταχύτερο, ενώ ακόμα και ο ΟΟΣΑ στην εξαμηνιαία έκθεσή του αναφέρεται στην ανάγκη «πρόσθετης ελάφρυνσης».

Στην ουσία όλοι απευθύνονται στο Βερολίνο και στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος επιμένει στη σκληρή γραμμή, πιέζοντας τα πράγματα σε βάρος της χώρας μας, σε μια φάση που και ο ίδιος αντιμετωπίζει ένα δίλημμα.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δεν θέλει να εμφανιστεί ότι υποχωρεί αποδεχόμενος την ελάφρυνση του χρέους και τη μείωση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα που απαιτεί το ΔΝΤ προκειμένου να συμμετάσχει στο πρόγραμμα δανεισμού της Ελλάδας, αλλά από την άλλη πλευρά «καίγεται» να συμμετάσχει και το ΔΝΤ, για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους.

Φαίνεται πως το Βερολίνο θεωρεί τη συμμετοχή του ΔΝΤ αναπόφευκτη και επιχειρεί να καλύψει τις απαιτήσεις του τελευταίου όχι με μείωση των στόχων για το πλεόνασμα ή με ισόποση μείωση του χρέους, αλλά με νέα εισπρακτικά μέτρα και περικοπές προκειμένου να «βγαίνουν» τα νούμερα και έτσι να καμφθούν οι αντιρρήσεις του Ταμείου και να συμμετάσχει το πρόγραμμα.

Στην ουσία πρόκειται για μια διαπραγμάτευση μεταξύ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία διεξάγεται το τελευταίο διάστημα στο παρασκήνιο, χωρίς την άμεση συμμετοχή της ελληνικής πλευράς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!