Τρίτη, 21 Φεβρουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [ΕΡΤ]: ΟΗΕ: Υπάρχει ελπίδα για ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο-Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν (video)
[ΕΡΤ]: ΟΗΕ: Υπάρχει ελπίδα για ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο-Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν (video)

[ΕΡΤ]: ΟΗΕ: Υπάρχει ελπίδα για ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο-Προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν (video)

«Υπάρχει ελπίδα για μια ενωμένη, ομόσπονδη Κύπρο» δήλωσε μία ημέρα μετά από τη Διάσκεψη της Γενεύης ο ειδικός σύμβουλος του γγ του ΟΗΕ, Έσπεν Άιντε, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν δύσκολα θέματα που πρέπει να ξεπεραστούν στο κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και υπάρχει η θέληση γι’ αυτό». Εν τω μεταξύ, την έντονη αντίδραση Αθήνας και Λευκωσίας προκάλεσαν οι νέες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου οι οποίες δυναμιτίζουν το κλίμα των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη για το Κυπριακό.

Ερωτηθείς για τις δηλώσεις Ερντογάν, ο κ. Άιντε απάντησε πως έγιναν κάποιες συζητήσεις την Πέμπτη, όχι επί της ουσίας, οι οποίες μπορεί να προκάλεσαν μία αντίδραση, προσθέτοντας πως δεν έχει οποιαδήποτε ένδειξη ότι υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με τη διαδικασία. «Αλλά το σημειώνουμε αυτό (τη δήλωση Ερντογάν)», ανέφερε.
Πάντως, όπως τόνισε ο ειδικός σύμβουλος του ΟΗΕ, οι εναρκτήριες δηλώσεις, που έγιναν την Πέμπτη στη διάσκεψη της Γενεύης, «μετέφεραν ένα ισχυρό μήνυμα ελπίδας ότι αυτή η μακροχρόνια διένεξη μπορεί τώρα να λήξει και ότι θα μπορέσει να υπάρξει μία ενωμένη ομόσπονδη Κύπρος με μία διευθέτηση για την ασφάλεια που να είναι κοινά αποδεκτή από όλες τις πλευρές».

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε απο τη Γενεύη ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού σημαίνει απάλειψη των αιτιών που το προκάλεσαν δηλαδή την κατοχή και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων, ενώ απαντώντας στο σχόλιο Ερντογάν ότι η Ελλάδα το έβαλε στα πόδια στο Κυπριακό, σημείωσε ότι «στα πόδια το έβαλε η τουρκική αντιπροσωπεία που αποχώρησε και όχι εμείς που μείναμε και αποτρέψαμε το ναυάγιο της διάσκεψης».
Λύση με κατοχή δεν θα υπάρξει, διαμήνυσε και ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος εξέφρασε ικανοποίηση για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της διάσκεψης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!