Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [ΕΡΤ]: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου
[ΕΡΤ]: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου

[ΕΡΤ]: Νέα αρχαιολογικά ευρήματα του 5ου αιώνα π.Χ στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου

H αρχαιολογική μονάδα του Πανεπιστημίου Κύπρου (υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Μαρίας Ιακώβου) εντόπισε και ανασκάπτει, στο οροπέδιο Χατζηαπτουλλά, ένα χιλιόμετρο ανατολικά του ιερού της Κυπρίας Αφροδίτης, στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου (Κούκλια), ένα σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα, το οποίο είχε ανεγερθεί στις αρχές του 5ου αιώνα π.X. από τη βασιλική δυναστεία της Πάφου για τη διαχείριση οικονομικών πόρων.

Το αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα κατά μήκος της Βόρειας πλευράς του οροπεδίου και οι παραγωγικές και αποθηκευτικές μονάδες του αναπτύσσονται σε διαζώματα εξωτερικά του τείχους της Ακρόπολης, το οποίο έχει αποκαλυφθεί σε μήκος 65μ.

Έξι ξεχωριστές μονάδες και διάδρομοι επικοινωνίας του συμπλέγματος ανασκάπτονται μέχρι αυτή τη στιγμή. Όπως εξηγεί η κα Ιακώβου, η λίθινη τοιχοποιία διατηρείται σε ύψος δύο μέτρων και οι επιχώσεις έχουν συμβάλει στη διατήρηση των εργαστηριακών εγκαταστάσεων, στις οποίες εντοπίστηκαν μύλοι, λεκάνες, ελαιοπιεστήρια, βαρίδια, αγωγοί, κ.α.

Τα οστά ζώων, οι σπόροι, τα κουκούτσια ελιάς, άνθρακες, σκωρία και άλλα αρχαιο-περιβαλλοντικά δεδομένα που αναλύονται θα επιτρέψουν την διεξαγωγή συμπερασμάτων αναφορικά με το οικονομικό μοντέλο της αρχαίας πολιτείας.

Όπως προκύπτει από τις ανασκαφές, η Μονάδα 1 του συμπλέγματος ήταν ως επί το πλείστον αποθηκευτική. Σε αυτήν εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός θραυσμάτων από αμφορείς (κυρίως κρασιού), οι οποίοι φανερώνουν το εύρος των εμπορικών επαφών της Αρχαίας Πάφου από την αρχή της Κυπρο-Κλασικής περιόδου (τέλος 6ου αι.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!