Κυριακή, 21 Απριλίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [ΕΡΤ]: Καζακστάν: Παραιτήθηκε μετά από 30 χρόνια ο πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ
[ΕΡΤ]: Καζακστάν: Παραιτήθηκε μετά από 30 χρόνια ο πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ

[ΕΡΤ]: Καζακστάν: Παραιτήθηκε μετά από 30 χρόνια ο πρόεδρος Ναζαρμπάγιεφ

Ο μακροβιότερος σοβιετικού τύπου ηγέτης, πρόεδρος του Καζακστάν, Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγιεφ, παραιτήθηκε μετά από 30 χρόνια στο τιμόνι της χώρας, αφού όρισε το διάδοχό του. Θα παραμείνει, ωστόσο, πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, μέλος του Συνταγματικού Συμβουλίου και πρόεδρος του κόμματος Νουρ Οτάν που σημαίνει «Το φως της Πατρίδας».

Την ίδια ώρα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ασχολούνται με την παραίτηση του προέδρου του Καζακστάν Νουσουρλτάν Ναζαρμπάγεφ, εκτιμώντας ότι η παραίτησή του θυμίζει περισσότερο το κινέζικο μοντέλο αλλαγής φρουράς στην εξουσία την δεκαετία του 1980, το οποίο όμως δεν μπορεί να εφαρμοσθεί στη Ρωσία.

Ο Αντρέι Κορτουνόφ, γενικός διευθυντής του Ρωσικού Συμβουλίου διεθνών υποθέσεων, υποθέτει ότι ο Ναζαρμπάγεφ πριν παραιτηθεί από το προεδρικό αξίωμα είχε διαβουλεύσεις με διάφορες πολιτικές ομάδες, ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να είχε ενημερώσει την Μόσχα εκ των προτέρων για την απόφαση του αυτή.

Η εφημερίδα Vedomosti επικαλούμενη πηγή προσκείμενη στην ρωσική προεδρία, γράφει ότι τέτοιες διαβουλεύσεις πράγματι υπήρξαν και πως η υποψηφιότητα του Τοκάγεφ (ο οποίος ορίσθηκε μεταβατικός πρόεδρος από τον Ναζαρμπάγεφ-σ.σ) δεν επελέγη τυχαία, καθώς μετά τον Ναζαρμπάγεφ είναι ο πιο γνωστός στον κόσμο Καζάχος πολιτικός, ο οποίος έχει σταθερές σχέσεις με τις ηγεσίες των δύο κύριων γειτόνων της χώρας του, της Κίνας και της Ρωσίας.

Ο πολιτειολόγος Αλεξέι Μαλασένκο δηλώνει ότι το μοντέλο της αλλαγής εξουσίας στο Καζακστάν θυμίζει το κινεζικό, όπου ο πρωτεργάτης των μεταρρυθμίσεων Ντενγκ Σιάο Πινγκ παραιτήθηκε την δεκαετία του 1980 από τα επίσημα αξιώματα του, αλλά διατήρησε το αξίωμα του προέδρου του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου συνεχίζοντας να επηρεάζει την πολιτική της χώρας.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!