Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [ΕΡΤ]: ΗΠΑ και Βαγδάτη φοβούνται «κενό διοίκησης» στη Μοσούλη
[ΕΡΤ]: ΗΠΑ και Βαγδάτη φοβούνται «κενό διοίκησης» στη Μοσούλη

[ΕΡΤ]: ΗΠΑ και Βαγδάτη φοβούνται «κενό διοίκησης» στη Μοσούλη

Την ανησυχία τους ομολόγησαν  Αμερικανοί και Ιρακινοί αξιωματούχοι καθώς η μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση ξεκίνησε, χωρίς να έχουν αποφασίσει πως θα κυβερνηθεί η Μοσούλη, μετά την αποχώρηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Αυτό που ανησυχεί ιδιαίτερα τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην αμερικανική πρωτεύουσα, είναι το ενδεχόμενο η περιοχή  να βρεθεί εκτός ελέγχου, στην περίπτωση που ξεσπάσει μια διαμάχη μεταξύ σιιτών και σουνιτών, στην πολεμικά εύφλεκτη περιοχή του Βορείου Ιράκ.

Ωστόσο, επικρατεί η άποψη ότι η αναμονή για την πλήρη σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στη Βαγδάτη, δεν αποτελούσε ρεαλιστική επιλογή.

Στο πεδίο της μάχης , οι συνεχιζόμενες απώλειες του Ισλαμικού Κράτους,  διαμορφώνουν μία θετική δυναμική πολεμικών εξελίξεων για το στρατό του Ιράκ και τους συμμάχους του.

Η Μαλαισία  τώρα έχει ενισχύσει τα μέτρα ασφάλειας στα σύνορά της, για το ενδεχόμενο επιστροφής στη χώρα, των ανταρτών από τη Μαλαισία που πολεμούν στο πλευρό των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται πιθανό μετά την έναρξη της μεγάλης πολεμικής επιχείρησης για την ανακατάληψη της Μοσούλης στο Ιράκ.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι την πόλη υπερασπίζονται 4.000 έως 8.000 Ιρακινοί και ξένοι μαχητές, ενώ επικρατεί ανησυχία για τις διαδρομές διαφυγής που αυτοί θα ακολουθήσουν, μετά την ήττα του Ισλαμικού Κράτους.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!