Κυριακή, 22 Ιουλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [ΕΡΤ]: ΟΙΥΕ: Kαταχρηστική χρήση του Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων
[ΕΡΤ]: ΟΙΥΕ: Kαταχρηστική χρήση του Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων

[ΕΡΤ]: ΟΙΥΕ: Kαταχρηστική χρήση του Κανονισμού Προσωπικών Δεδομένων

Με ανακοίνωσή της που έχει αποδέκτες τα σωματεία – μέλη της η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) κάνει λόγο για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων, με στόχο να αξιοποιηθεί εναντίον των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα η ΟΙΥΕ «εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την προσπάθεια αρκετών επιχειρήσεων, κυρίως πολυεθνικών, οι οποίες υποχρεώνουν τους εργαζόμενους να υπογράψουν βεβαιώσεις και υπεύθυνες δηλώσεις συμμόρφωσης με το νέο Κανονισμό Προσωπικών Δεδομένων. Οι βεβαιώσεις-υπεύθυνες δηλώσεις περιλαμβάνουν ακόμα και ρήτρες εχεμύθειας για ό,τι συμβαίνει στην επιχείρηση, απειλώντας με πρόστιμο χιλιάδων ευρώ και απόλυση του εργαζόμενου σε αντίθετη περίπτωση.

Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις ισχυρίζονται, ότι με τον τρόπο αυτό προστατεύονται τάχα τα προσωπικά δεδομένα των πελατών και των επιχειρήσεων, υποτίθεται σύμφωνα με τον κανονισμό για την προστασία προσωπικών δεδομένων (GDPR), που πλέον έχει γίνει και νόμος του κράτους, δίχως όμως στην κείμενη νομοθεσία να υπάρχει πρόβλεψη υπογραφής υπεύθυνων δηλώσεων και σχετικών βεβαιώσεων από τους εργαζόμενους και πολύ περισσότερο με όρους εκβιαστικούς, που στοχεύουν στην τρομοκράτηση των εργαζομένων.

Μια τέτοια ενέργεια χαρακτηρίζεται παράνομη, ειδικά δε για εργαζόμενους που ουδεμία σχέση έχουν με διαχείριση προσωπικών δεδομένων. Σε κάθε περίπτωση, ειδικά στους μαζικούς χώρους εργασίας, επιβάλλεται να υπάρχει διαπραγμάτευση και συμφωνία με τη συνδικαλιστική οργάνωση του σωματείου για την προστασία των εργαζομένων της επιχείρησης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!