Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [ΕΡΤ]: Γιώργος Στενός: Έτσι έζησα τα χρόνια της ιταλικής κατοχής
[ΕΡΤ]: Γιώργος Στενός: Έτσι έζησα τα χρόνια της ιταλικής κατοχής

[ΕΡΤ]: Γιώργος Στενός: Έτσι έζησα τα χρόνια της ιταλικής κατοχής

Γεννήθηκε το 1932 τις Ράχες Ικαρίας και έμεινε στο νησί τα δύσκολα χρόνια της κατοχής. Ο Γιώργος Στενός θυμάται την καθημερινότητα της πείνας, των αντιστασιακών ενεργειών και της φυγής στην προσφυγιά και μας τα διηγείται.

-Εκείνα τα χρόνια μείνατε στην Ικαρία, από το κύμα φυγής προς τα μικρασιατικά παράλια, τι γνωρίζετε;

-Τις βάρκες τις είχαν μαζέψει οι Ιταλοί στον Εύδηλο και τις φύλαγε σκοπός γιατί ήξεραν ότι αν έφευγαν νέοι άντρες θα πήγαιναν να καταταγούν για να τους πολεμήσουν. Τα βράδια που δεν είχε φεγγάρι, βουτούσαν νέοι στη θάλασσα και έκοβαν τους κάβους σε όσες βάρκες δεν τις είχαν οι Ιταλοί στη στεριά και τις έκλεβαν για να γίνει η διαφυγή και τις έκρυβαν.

To Μαύρο Ακρωτήρι – φωτο: www.tripinview.com/el

Στην περιοχή του Αρμενιστή υπήρχε ιταλικό φυλάκιο με 3-4 στρατιώτες, πώς να φυλάξουν όλη την κοντινή ακτογραμμή;
Έτσι έφευγε ο κόσμος και ένα σημείο διαφυγής ήταν το «Μαύρο Ακρωτήρι», ανάμεσα στον Αρμενιστή και το Να. Έφυγε ο θείος μου Θοδωρής Παπασιμάκης με άλλους 12 για να πάνε στο στρατό της Μέσης Ανατολής, αλλά τους εντόπισαν γερμανόφιλοι Τούρκοι και τους σκότωσαν και τους 13. Έφυγαν γιατί είχαν πολεμήσει τους Ιταλούς και δεν τους ανέχονταν ως κατακτητές.

-Τι θυμόσαστε από εκείνα τα χρόνια;

-Εγώ τότε που ήμουν μικρός, άκουγα διηγήσεις από τους βαρκάρηδες, ότι οι Γερμανοί αν τους πήγαινε Τούρκος ταυτότητα Έλληνα σε στρατεύσιμη ηλικία, ότι δηλαδή τον σκότωσε και την πήρε, του έδιναν χρήματα σαν επιβράβευση που γλίτωσαν από έναν αντίπαλο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!