Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [ΕΡΤ]: Γιατί το οικονομικό κατεστημένο ξαφνικά αισιοδοξεί (Άρθρο)
[ΕΡΤ]: Γιατί το οικονομικό κατεστημένο ξαφνικά αισιοδοξεί (Άρθρο)

[ΕΡΤ]: Γιατί το οικονομικό κατεστημένο ξαφνικά αισιοδοξεί (Άρθρο)

Του Γιώργου Χ. Παπαγεωργίου

Πληθαίνουν οι αναλύσεις φορέων και οργανισμών οι οποίοι κατά παράδοση είναι συντηρητικοί στις προβλέψεις τους, αλλά το τελευταίο διάστημα επισημαίνουν τα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας.
Τις τελευταίες ημέρες, τόσο ο ΣΕΒ, όσο και η Alpha Bank, στις εκτιμήσεις τους αναφέρονται στη θετική εξέλιξη βασικών οικονομικών δεικτών, οι οποίοι προοιωνίζονται βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης για το επόμενο διάστημα.

Φαίνεται ότι η στροφή της κυβέρνηση στον οικονομικό ρεαλισμό έχει δημιουργήσει θετικές προσδοκίες σε ένα κομμάτι της αγοράς, το οποίο μέχρι πρόσφατα ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικό. Την ίδια στιγμή, όμως, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κινούνται σε διαφορετικό μήκος κύματος, καθώς συμφωνούν και εκείνοι ότι το εθνικό εισόδημα (ΑΕΠ) θα αρχίσει να αναπτύσσεται , αλλά βλέπουν ότι δεν θα επωφεληθούν όλοι και η κατάσταση θα παραμείνει δύσκολη για τις μικρές επιχειρηματικές μονάδες.

Ο ΣΕΒ στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του, δίνει έμφαση στη θετική εξέλιξη ορισμένων βασικών δεικτών κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους, όπως η αύξηση της μεταποίησης χωρίς τα πετρελαιοειδή (+4,3% έναντι +2,7% το Α’ 6μηνο του 2016), η άνοδος των εξαγωγών πλην καυσίμων (+8,9% έναντι +3,1% το Α’ 6μηνο του 2016) και των λιανικών πωλήσεων (+3,8% έναντι -2,2% το Α’ 6μηνο του 2016), με την επισήμανση ότι «ενισχύονται οι ενδείξεις ότι η οικονομία επανέρχεται σταδιακά σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».

Η αισιοδοξία του ΣΕΒ

Πηγή: ΣΕΒ, Εβδομαδιαίο δελτίο – 1/12/2016

Ο ΣΕΒ υπογραμμίζει ότι τα στοιχεία αυτά επιτρέπουν αισιοδοξία, παρά το γεγονός ότι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,8% στο ίδιο διάστημα οφείλεται κατά μεγάλο μέρος στο ότι η βάση σύγκρισης, ήτοι το τρίτο τρίμηνο του 2015, ήταν πολύ χαμηλή λόγω της μεγάλης πτώσης που είχε σημειωθεί τότε ύστερα από τα capital control.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!