Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [ΕΡΤ]: Φιλιππίνες: Η Μανίλα επιστρέφει στον Καναδά «τσουνάμι» απορριμμάτων
[ΕΡΤ]: Φιλιππίνες: Η Μανίλα επιστρέφει στον Καναδά «τσουνάμι» απορριμμάτων

[ΕΡΤ]: Φιλιππίνες: Η Μανίλα επιστρέφει στον Καναδά «τσουνάμι» απορριμμάτων

Η Μανίλα έστειλε στον Καναδά τόνους απορριμμάτων που είχε δεχθεί «παράνομα» πριν από πολλά χρόνια. Είχε προηγηθεί τελεσίγραφο που εξέπνευσε στις 15 Μαΐου, με επισήμανση ότι οι χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας δεν είναι διατεθειμένες να γίνουν οι χωματερές του δυτικού κόσμου.

Οι Φιλιππίνες έχουν ζητήσει επανειλημμένα από την Οτάβα να δεχθεί πίσω τα απορρίμματα, με τον Καναδά να δεσμεύεται μεν να τα πάρει, χωρίς όμως να τηρεί τη διορία που έθεσε η Μανίλα. Σε απάντηση οι Φιλιππίνες ανακάλεσαν τον πρεσβευτή τους στην Οτάβα και τους γενικούς τους πρόξενους.

Η ένταση οξύνθηκε περαιτέρω όταν ο εκπρόσωπος του Ντουτέρτε, ο Σαλβαδόρ Πανέλο, απείλησε ότι η χώρα θα στείλει αμέσως πίσω το φορτίο με τα απορρίμματα και θα το πετάξει στα καναδικά χωρικά ύδατα.

Έπειτα από μια μακρά εκστρατεία που είχε στόχο να πείσει τον Καναδά να πάρει πίσω τα απορρίμματα που βρίσκονται σε διαδικασία αποσύνθεσης, ο Φιλιππινέζος πρόεδρος Ροντρίγο Ντουτέρτε ζήτησε την προηγούμενη εβδομάδα την άμεση αναχώρηση του φορτηγού πλοίου στο οποίο βρίσκονται.

Τελικά, ιδιωτικό πλοίο που ναύλωσε η κυβέρνηση των Φιλιππίνων, το MV Bavaria με σημαία Λιβερίας, αναχώρησε από λιμάνι Σούμπικ Μπέι για το Βανκούβερ με 69 εμπορευματοκιβώτια χωρητικότητας 20 τόνων. Το πλοίο θα χρειαστεί περισσότερες από 20 ημέρες για να φτάσει στον Καναδά.

Από το 2013 ως το 2014 περισσότερα από 100 εμπορευματοκιβώτια από τον Καναδά γεμάτα απορρίμματα (οικιακά σκουπίδια, πλαστικά μπουκάλια και σακούλες, εφημερίδες και χρησιμοποιημένες πάνες ενηλίκων) μεταφέρθηκαν στις Φιλιππίνες αφού χαρακτηρίστηκαν ψευδώς πλαστικά απορρίμματα.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!