Πέμπτη, 27 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ | [ΕΡΤ]: Φιάλες με αρχαία αντικαταθλιπτικά ανακαλύφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη
[ΕΡΤ]: Φιάλες με αρχαία αντικαταθλιπτικά ανακαλύφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη

[ΕΡΤ]: Φιάλες με αρχαία αντικαταθλιπτικά ανακαλύφθηκαν στην Κωνσταντινούπολη

Τις πρώτες αποδείξεις ότι η πόλη πολιορκήθηκε το 626 από μία κοινή δύναμη Αβάρων και Σασσανιδών φέρνουν τα ευρήματα που ήρθαν στο φως στη διάρκεια ανασκαφών στην αρχαία ελληνική Βαθονεία, λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη.

Δοχεία, κεραμικά και γυάλινα, που περιέχουν ίχνη αντικαταθλιπτικών και φάρμακα για την καρδιά ήταν ανάμεσα στα ευρήματα, που αναμένεται να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία της Κωνσταντινούπολης.

Ακαδημαϊκοί, φοιτητές και εκπρόσωποι ιστορικών ιδρυμάτων λαμβάνουν μέρος στις ανασκαφές που ξεκίνησαν το 2007, υπό την επίβλεψη του πανεπιστημίου του Κοτζάελι και του τουρκικού υπουργείου τουρισμού και Πολιτισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των δοχείων που βρέθηκαν υπολογίζεται στα 700. «Μερικά από αυτά τα συναρμολογούμε, έχουμε όμως ανακαλύψει και γουδιά διαφόρων μεγεθών, σκόνες, καθώς και μία αρχαία σόμπα, από τα οποία μπορούμε να συμπεράνουμε ότι στην περιοχή αυτή υπήρχε ένα κέντρο παραγωγής φαρμάκων», λέει ο Σενγκιούλ Αϊντινγκιούν αναπληρωτής καθηγητής του πανεπιστημίου του Κοτζάελι και επικεφαλής των ανασκαφών. Ο ίδιος προσθέτει ότι «στην περιοχή καλλιεργούνταν και ειδικά φυτά τα οποία χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή πολλών φαρμάκων».

Τα υπολείμματα από τα φάρμακα που βρέθηκαν στα δοχεία φαίνεται πως χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση της κατάθλιψης καθώς και νοσημάτων της καρδιάς.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!