Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 11 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [ΕΡΤ]: Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη: Αναμνήσεις από την περίοδο της προσφυγιάς
[ΕΡΤ]: Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη: Αναμνήσεις από την περίοδο της προσφυγιάς

[ΕΡΤ]: Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη: Αναμνήσεις από την περίοδο της προσφυγιάς

Εμπειρίες ζωής που όταν αποτυπώνονται στα μάτια ενός μικρού παιδιού, μένουν ανεξίτηλα γραμμένες στη μνήμη.

Αυτή την εμεπειρία μας μεταφέρει η Ευαγγελία Καρούτσου – Τσαντίρη, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έφυγε από την ιταλοκρατούμενη Ικαρία, κάνοντας το δύσκολο ταξίδι της προσφυγιάς.

-Τί θυμόσαστε από το ταξίδι;

-Φύγαμε νύχτα από τις Κάτω Ράχες από το Να, με μία βαρκούλα που είχε μέσα 13 άτομα. Ταξιδέψαμε όλη τη νύχτα και το πρωί φτάσαμε απέναντι, δεν θυμάμαι καλά πώς έλεγαν το μέρος. Ξεκινήσαμε ποδαρόδρομο φορτωμένοι με ό,τι πράγματα είχαμε, μέχρι να φτάσουμε στο Κουσάντασι. Στο δρόμο μας συναντούσαν Τούρκοι αλλά δεν μας πειράξανε. Όταν φτάσαμε στο Κουσάντασι μας έβαλαν σε μία μάντρα. Εκεί μας κράτησαν 2-3 μέρες, εγώ μάλιστα που ήμουν μικρή βγήκα μία μέρα έξω στα κρυφά και ζητιάνεψα και οι Τουρκάλες με φόρτωσαν με καρβέλια ψωμιά και μεγάλα κομμάτια τυρί και τα πήρα και τα πήγα μέσα και τα φάγαμε όσοι ήμασταν.

-Η συνέχεια ποιά ήταν;

-Μετά μας έβαλαν σε λεωφορείο και μας πήγαν στον Τσεσμέ, εκεί μας πήγαν σε ένα βουνό σε τσαντήρια, ελαιώνας ήταν και τσαντιρωθήκαμε και μείναμε τέσσερις μήνες. Μας δίνανε κάτι και τρώγαμε, δεν θυμάμαι τι ήταν γιατί ήμουν πολύ μικρή.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!