Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: ESOF 2018: Η σημασία της αναπαραγώγιμης έρευνας και η αντιμετώπιση της μεροληψίας δημοσίευσης στην επιστήμη
[ΕΡΤ]: ESOF 2018: Η σημασία της αναπαραγώγιμης έρευνας και η αντιμετώπιση της μεροληψίας δημοσίευσης στην επιστήμη

[ΕΡΤ]: ESOF 2018: Η σημασία της αναπαραγώγιμης έρευνας και η αντιμετώπιση της μεροληψίας δημοσίευσης στην επιστήμη

Θέματα δεοντολογίας στον τομέα της υγείας, οι πολίτες ως ερασιτέχνες επιστήμονες, οι νέες καριέρες στην επιστήμη, το Brexit και η ανισότητα των φύλων στην έρευνα ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο του Euroscience Open Forum που πραγματοποιείται έως τις 14 Ιουλίου στην Τουλούζη.

Μια από τις πιο σημαντικές ομιλίες της ημέρας ήταν και αυτή του Γιάννη Ιωαννίδη , καθηγητή Παθολογίας, Έρευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, καθώς και ιδρυτή και διευθυντή του κέντρου «μετα-έρευνας» Meta-Research Innovation Center (METRICS) στο ίδιο πανεπιστήμιο. Έχει επίσης αναγορευτεί σε επίτιμο διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την τεράστια συνεισφορά του στην επιστήμη.

Το 2005 ο Ιωαννίδης δημοσίευσε μια έρευνα με τίτλο «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή», όπου παρουσίασε την πληθώρα ανυπόστατων ισχυρισμών και λανθασμένων στατιστικών στοιχείων που προκύπτουν από τις σύγχρονες έρευνες. Η έρευνα αυτή έγινε σημείο αναφοράς στον χώρο της έρευνας και μεθοδολογίας και έχει ήδη διαβαστεί από 1,5 εκατομμύρια αναγνώστες.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο του ESOF 2018, ο Γιάννης Ιωαννίδης αναφέρθηκε στο γεγονός ότι πάρα πολλές μελέτες χρησιμοποιούν δείγματα που είναι πολύ μικρά για να καταλήξουν σε γενικευμένα συμπεράσματα. Ωστόσο, η πίεση που ασκείται στους ερευνητές, ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιστημονικών περιοδικών και η επιθυμία των ΜΜΕ να ανακοινώνουν σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις, συνεισφέρουν στην δημοσίευση ανεπαρκών μελετών και στο φαινόμενο της μεροληψίας δημοσίευσης.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!