Δευτέρα, 27 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας 42.000 ετών
[ΕΡΤ]: Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας 42.000 ετών

[ΕΡΤ]: Έρευνα: Βρέθηκε το αρχαιότερο υγρό αίμα σε άλογο ηλικίας 42.000 ετών

Ένα άλογο της εποχής των πάγων, ηλικίας 42.000 ετών, βρέθηκε στους πάγους της Σιβηρίας από Ρώσους και Νοτιοκορεάτες επιστήμονες. Στο εσωτερικό του ζώου, η ομάδα των επιστημόνων βρήκε υγρό αίμα, το αρχαιότερο μέχρι σήμερα.

Από τις έρευνες διαπιστώθηκε ότι το άλογο, που εντοπίστηκε πριν από έναν χρόνο στον κρατήρα Μπαταγκάικα της ανατολικής Σιβηρίας, έζησε μόνο δύο μήνες, προτού βουλιάξει και πνιγεί μέσα σε λάσπη, η οποία πάγωσε δημιουργώντας τις συνθήκες ώστε το ζώο (και το αίμα στο εσωτερικό του) να διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ανακαλύπτεται ζώο της εποχής των πάγων με υγρό αίμα. Το 2018 η ίδια επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Σεμιόν Γκριγκόριεφ, υπεύθυνο του Μουσείου Μαμούθ του Βορειο-Ανατολικού Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου στο Γιακούτσκ της Σιβηρίας, είχε εξάγει υγρό αίμα από αγγεία της καρδιάς ενός μαμούθ ηλικίας 32.000 ετών.

Όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, το αίμα του νεαρού αλόγου είναι κατά περίπου 10.000 έτη παλαιότερο από εκείνο του μαμούθ. Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι, οι ερευνητές μπόρεσαν να εξάγουν και ούρα από την ουροδόχο κύστη του αλόγου και ελπίζουν πως θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν τα σωματικά υγρά των δύο αρχαίων ζώων προκειμένου να τα κλωνοποιήσουν. Το εγχείρημά τους πάντως είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να επιτευχθεί δεδομένου ότι τα ερυθροκύτταρα του αίματος -αντίθετα με τα κύτταρα των μυών και των εσωτερικών οργάνων- δεν περιέχουν πυρήνα με DNA.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!