Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
0 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
0 °C 0 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: Έρευνα: Ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ αυξάνεται αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και σε συγγενείς Β’ ή Γ’ βαθμού
[ΕΡΤ]: Έρευνα: Ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ αυξάνεται αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και σε συγγενείς Β’ ή Γ’ βαθμού

[ΕΡΤ]: Έρευνα: Ο κίνδυνος για Αλτσχάιμερ αυξάνεται αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό και σε συγγενείς Β’ ή Γ’ βαθμού

Αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ, κάποια στιγμή στη ζωή τους, αντιμετωπίζουν όχι μόνο όσοι έχουν στην οικογένειά τους συγγενείς πρώτου βαθμού που πάσχουν από τη νόσο, αλλά κινδυνεύουν εξίσου και εκείνοι των οποίων οι συγγενείς -δευτέρου ή και τρίτου βαθμού (παππούς-γιαγιά, θείοι-θείες, ετεροθαλή αδέλφια ή πρώτα ξαδέλφια, προπάππους, προγιαγιά)- πάσχουν ή έπασχαν από τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική νόσο.

Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα στις ΗΠΑ, με επικεφαλής τη δρα Λάιζα Κάνον-Ολμπράιτ.

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 270.800 ανθρώπους, από τους οποίους οι 4.436 είχαν πεθάνει και ο θάνατός τους οφειλόταν στη νόσο Αλτσχάιμερ. Από τα στοιχεία φάνηκε ότι, οι άνθρωποι με έναν συγγενή πρώτου βαθμού με Αλτσχάιμερ είχαν 73% μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν και οι ίδιοι τη νόσο.

«Το οικογενειακό ιστορικό αποτελεί σημαντικό δείκτη κινδύνου για τη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά έως τώρα οι περισσότερες έρευνες εστιάζουν στην άνοια των άμεσων μελών της οικογένειας, ενώ η μελέτη μας βλέπει την ευρύτερη οικογενειακή εικόνα, κάτι που μας επιτρέπει να προβλέψουμε καλύτερα τον κίνδυνο. Αυτά τα ευρήματα μπορεί να οδηγήσουν σε καλύτερη διάγνωση στο μέλλον», εξήγησε η δρ Κάνον-Ολμπράιτ.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι, άνθρωποι με δύο συγγενείς πρώτου βαθμού που εμφάνισαν τη νόσο Αλτσχάιμερ, είχαν τετραπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και οι ίδιοι από την νευροεκφυλιστική πάθηση, ενώ εκείνοι με τέσσερις συγγενείς πρώτου βαθμού που ήταν ασθενείς, είχαν 15 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν επίσης Αλτσχάιμερ.

Ακόμη, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, άτομα με ένα συγγενή πρώτου βαθμού και έναν συγγενή δεύτερου βαθμού με Αλτσχάιμερ (π.χ. πατέρα και παππού), είχαν 21 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο, ενώ άνθρωποι που είχαν τρεις τρίτου βαθμού συγγενείς με Αλτσχάιμερ, είχαν 43% μεγαλύτερο κίνδυνο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!