Σάββατο, 25 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [ΕΡΤ]: Έντονη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου για το νέο χάρτη-πρόκληση της Άγκυρας
[ΕΡΤ]: Έντονη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου για το νέο χάρτη-πρόκληση της Άγκυρας

[ΕΡΤ]: Έντονη αντίδραση Ελλάδας και Κύπρου για το νέο χάρτη-πρόκληση της Άγκυρας

Με ψυχραιμία αλλά και αποφασιστικότητα παρακολουθεί η Αθήνα τις προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ. Ελλάδα και Κύπρος συντονίζουν τις αντιδράσεις τους και ήδη ενημέρωσαν την ΕΕ για τις ανυπόστατες διεκδικήσεις και την αυθαίρετη ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου εκ μέρους της Άγκυρας.

Οι ανυπόστατοι ισχυρισμοί της Τουρκίας και οι διεκδικήσεις εντός του Αιγαίου και της Κυπριακής ΑΟΖ παρουσιάστηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών που κάλεσε ακόμη και διπλωμάτες, ανάμεσα τους και στέλεχος της Ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα.

Ο προκλητικός χάρτης εμφανίζει ως Τουρκική την Ελληνική και Κυπριακή υφαλοκρηπίδα στην Αν. Μεσόγειο.Με ροζ χρώμα εμφανίζει περιοχή, ανατολικά και νότια της Κύπρου που δήθεν ανήκει στο ψευδοκράτος ενώ με κίτρινο χρώμα αποτυπώνονται τα ενεργειακά οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία όμως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει.

«Όσο διαρκεί αυτή η ένταση από την πλευρά της Τουρκίας δεν είναι δυνατόν να γίνεται λόγος για επανέναρξη των συνομιλιών» επεσήμανε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυπριακής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

Πρόκειται για μια εντελώς αυθαίρετη διεκδίκηση, η οποία στηρίζεται στην επίσης αυθαίρετη ερμηνεία του Δικαίου της Θάλασσας και του Διεθνούς Δικαίου, ότι τα νησιά ακόμη και του μεγέθους της Κύπρου, της Ρόδου, της Κρήτης και πολύ περισσότερο το Καστελόριζο δεν διαθέτουν παρά μόνο αιγιαλίτιδα ζώνη και δεν έχουν καμιά περαιτέρω επήρεια σε άλλες θαλάσσιες ζώνες.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!