Δευτέρα, 24 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [ΕΡΤ]: Ενισχύθηκε η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη το 3ο τρίμηνο λέει η ΕΚΤ
[ΕΡΤ]: Ενισχύθηκε η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη το 3ο τρίμηνο λέει η ΕΚΤ

[ΕΡΤ]: Ενισχύθηκε η ζήτηση για δάνεια στην Ευρωζώνη το 3ο τρίμηνο λέει η ΕΚΤ

Η ζήτηση για όλες τις κατηγορίες δανείων στην Ευρωζώνη συνέχισε να ενισχύεται το τρίτο τρίμηνο λόγω των χαμηλών επιτοκίων ενώ οι πιστωτικές συνθήκες βελτιώθηκαν για τα νοικοκυριά αλλά παρέμειναν αμετάβλητες για επιχειρήσεις σύμφωνα με την Ευρωπαΐκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) .

Οι τράπεζες της Ευρωζώνης χρησιμοποίησαν την ρευστότητα που απέκτησαν από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ για την παροχή δανείων, την αναχρηματοδότησή τους και σε μικρότερο βαθμό για την αγορά περιουσιακών στοιχείων, σημειώνει η ΕΚΤ.

Θετική συμβολή στην αύξηση του όγκου των δανείων είχε το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων που χρεώνει η ΕΚΤ τις τράπεζες. Ομως, το αρνητικό επιτόκιο καταθέσεων έχει αρνητική επίπτωση στα περιθώρια των δανείων και το καθαρό εισόδημα από τόκους των τραπεζών.

Οι τράπεζες ήταν πιο ελαστικές στα κριτήρια παροχής δανείων σε νοικοκυριά για αγορά σπιτιών το τρίτο τρίμηνο και γενικότερα σε νέα δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά με μείωση των επιτοκιακών περιθωρίων.

Η ζήτηση για δάνεια ενισχύθηκε τόσο από τα χαμηλά επίπεδα επιτοκίων όσο και από τις εξαγορές και συγχωνεύσεις στο τραπεζικό κλάδο σημειώνει η ΕΚΤ.

Οι τράπεζες είδαν επίσης τη χρηματοδότησή τους από τους πελάτες λιανικής, χονδρικής και την έκδοση τίτλων να βελτιώνεται.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!