Παρασκευή, 24 Μαΐου 2019
# M-NEWS:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: Η εφαρμογή WhatsApp «ευάλωτη» σε λογισμικό κατασκοπείας
[ΕΡΤ]: Η εφαρμογή  WhatsApp «ευάλωτη» σε λογισμικό κατασκοπείας

[ΕΡΤ]: Η εφαρμογή WhatsApp «ευάλωτη» σε λογισμικό κατασκοπείας

Λογισμικό κατασκοπείας σε κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές συσκευές εγκατέστησαν, από απόσταση, χάκερς που εκμεταλλεύτηκαν ένα «τρωτό» σημείο της εφαρμογής WhatsApp που χρησιμοποιείται για την ανταλλαγή διαδικτυακών μηνυμάτων.

Σύμφωνα και με σχετική ανακοίνωση της εταιρείας (η οποία ανήκει στο Facebook) η εν λόγω κυβερνοεπίθεση αφορούσε μόνο έναν επιλεγμένο αριθμό χρηστών (όχι όλη τη βάση των περίπου 1,5 δισεκατομμυρίων χρηστών) και οργανώθηκε από έναν «κυβερνο-δράστη μεγάλων ικανοτήτων». Τη Δευτέρα (14/5) κυκλοφόρησε μια αναβάθμιση ασφαλείας της εφαρμογής και οι χρήστες του WhatsApp καλούνται να την εγκαταστήσουν στις συσκευές τους, προκειμένου να αποφύγουν τυχόν δυσάρεστες συνέπειες από την επίθεση των χάκερς.

Για να καλέσουν τη συσκευή του χρήστη-στόχου, οι χάκερς χρησιμοποίησαν τη λειτουργία φωνητικής κλήσης της εφαρμογής.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του BBC , της Guardian και των Financial Times , ακόμη και αν ο χρήστης δεν απαντούσε, το λογισμικό κατασκοπείας (δημιουργία της ισραηλινής εταιρείας κυβερνοασφάλειας NSO Group, η οποία ωστόσο αρνήθηκε κάθε εμπλοκή της στην υπόθεση) ήταν δυνατόν να εγκατασταθεί στη συσκευή, ενώ η κλήση εξαφανιζόταν από το «μητρώο κλήσεων» του τηλεφώνου ή του τάμπλετ.

Πριν από μερικές ημέρες, η κυβερνοεπίθεση έγινε αντιληπτή από τους τεχνικούς ασφαλείας της WhatsApp, οι οποίοι ενημέρωσαν για το περιστατικό τις εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ και οργανώσεις προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!