Σάββατο, 29 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: Δημιουργήθηκαν ωάρια πειραματόζωων από βλαστικά κύτταρα
[ΕΡΤ]: Δημιουργήθηκαν ωάρια πειραματόζωων από βλαστικά κύτταρα

[ΕΡΤ]: Δημιουργήθηκαν ωάρια πειραματόζωων από βλαστικά κύτταρα

Λειτουργικά ωάρια ποντικιών, σε κυτταρικές καλλιέργειες στο εργαστήριό τους, δημιούργησαν για πρώτη φορά Ιάπωνες επιστήμονες. Ποτέ ως τώρα δεν είχαν δημιουργηθεί ωάρια έξω από το σώμα πειραματόζωων. Μάλιστα τα ωάρια αυτά γονιμοποιήθηκαν και έφεραν στον κόσμο υγιή και γόνιμα ποντίκια.

Οι ερευνητές επισημαίνουν, πως θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια ακόμη, για να μπορέσει αυτή η τεχνική να αναπτυχθεί και στους ανθρώπους, όμως, τα πειράματα αυτά άνοιξαν σίγουρα το δρόμο για την παροχή τεχνητών ωαρίων σε ζευγάρια που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν.

Το ωάριο είναι το μόνο είδος κυττάρου που μπορεί να διαιρεθεί και να παράγει οποιοδήποτε άλλο είδος κυττάρου. Τα θηλυκά γεννητικά κύτταρα, μετά από μια σειρά βιολογικών διαδικασιών, αναπτύσσονται σε ώριμα και λειτουργικά ωάρια.
Οι επιστήμονες προσπαθούν να μιμηθούν αυτή τη διαδικασία εδώ και αρκετά χρόνια, χρησιμοποιώντας βλαστικά ή πολυδύναμα κύτταρα. Κάτι που, όπως φαίνεται, το πέτυχαν.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπαραγωγικό βιολόγο Κατσουχίκο Χαγιάσι, κατάφεραν στο εργαστήριό τους να κάνουν τα βλαστικά και πολυδύναμα κύτταρα των ποντικών να ωριμάσουν, έτσι ώστε να γίνουν κανονικά ωάρια. Σε επόμενη φάση, χρησιμοποίησαν αυτά τα εργαστηριακά ωάρια για εξωσωματική γονιμοποίηση με σπέρμα και τα έμβρυα που προέκυψαν, τα εμφύτευσαν σε θηλυκά ποντίκια.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!