Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
19 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
19 °C 3 kmh
Home | ΕΛΛΑΔΑ | [ΕΡΤ]: Διαγνώστηκε με λευχαιμία και σήμερα είναι μητέρα (video)
[ΕΡΤ]: Διαγνώστηκε με λευχαιμία και σήμερα είναι μητέρα (video)

[ΕΡΤ]: Διαγνώστηκε με λευχαιμία και σήμερα είναι μητέρα (video)

Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα κλινικής μελέτης για τη χρόνια μυελογενή λευχαιμία, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες ασθενείς. Το παράδειγμα της Ιωάννας, η οποία εννιά χρόνια μετά την πρώτη διάγνωση, συμμετείχε σε ειδικό πρόγραμμα διακοπής της φαρμακευτικής αγωγής, αλλάζει τα δεδομένα στην αντιμετώπιση της νόσου.

Η Ιωάννα Χριστοπούλου ήταν 28 χρονών όταν διαγνώστηκε με χρόνια μυελογενή λευχαιμία. Εκτός από το σοκ της διάγνωσης, ήρθε και ένα ακόμα: Έπρεπε να πει «όχι» στη μητρότητα, λόγω της ισχυρής φαρμακευτικής αγωγής.

Η ίδια λέει στην κάμερα της ΕΡΤ: «Όταν το ξεκίνησα μου είπαν «Όχι παιδί, κάνει τερατογένεση…σοκ για ένα κορίτσι 28 χρονών…»

Η Ιωάννα πήρε τα φάρμακά της και πάλεψε με τη λευχαιμία για σχεδόν μία δεκαετία. Το 2013 συμμετείχε σε μία μεγάλη ευρωπαϊκή μελέτη για τη διακοπή της θεραπείας. Ήταν η πρώτη Ελληνίδα ασθενής που το τόλμησε, χωρίς δεύτερη σκέψη. «Δεν φοβήθηκα…όπως έμαθα να ζω με τον καρκίνο, έπρεπε να μάθω να ζω ξανά χωρίς αυτόν», λέει χαρακτηριστικά.

Σήμερα κρατά στην αγκαλιά της τον τριών μηνών γιο της και βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία. Όπως και άλλοι 24 Έλληνες ασθενείς που διέκοψαν τη θεραπεία τους και παρουσιάζουν «λειτουργική ίαση της νόσου», όπως τη χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες. 17 ακόμη ασθενείς που συμμετείχαν στη μελέτη άρχισαν πάλι θεραπεία γιατί οι εξετάσεις τους έδειξαν κάποια μοριακά ευρήματα και είναι σε πολύ καλή κατάσταση.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!