Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
20 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
18 °C 15 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: Το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας
[ΕΡΤ]: Το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

[ΕΡΤ]: Το αντισυλληπτικό χάπι μειώνει τον κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας

‘Όπως αναφέρεται στο πόρισμα μιας νέας σουηδικής έρευνας, οι γυναίκες που παίρνουν για χρόνια αντισυλληπτικό χάπι, κινδυνεύουν λιγότερο να πάθουν ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Για όσες γυναίκες παίρνουν το χάπι επί τουλάχιστον επτά διαδοχικά χρόνια, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα μειωμένος, επισημαίνουν οι επιστήμονες. Αντίθετα, όπως αναφέρουν, ο κίνδυνος ρευματοειδούς αρθρίτιδας δεν μειώνεται (σημαντικά) για τις γυναίκες που θηλάζουν.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σεσίλια Ορελάνα του Ινστιτούτου Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης ανέλυσαν στοιχεία για 2.809 γυναίκες με διαγνωσμένη ρευματοειδή αρθρίτιδα και -για λόγους σύγκρισης- για 5.312 υγιείς γυναίκες.

Από τα δεδομένα προέκυψε ότι, κατά μέσο όρο, οι γυναίκες που έπαιρναν αντισυλληπτικό χάπι είχαν 15% μικρότερο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ενώ για όσες είχαν πάρει το χάπι στο παρελθόν, ο κίνδυνος ήταν 13% μικρότερος. Όσες έπαιρναν το αντισυλληπτικό για πάνω από επτά χρόνια, εμφάνιζαν μικρότερο κίνδυνο σε ποσοστό 19%.

Σύμφωνα με στοιχεία, η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη στις γυναίκες από ό,τι στους άνδρες, κάτι που οφείλεται σε ορμονικές αιτίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!