Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
24 °C 2 kmh
Home | ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ | [ΕΡΤ]: Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα δείγματα πάγου στην Ανταρκτική
[ΕΡΤ]: Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα δείγματα πάγου στην Ανταρκτική

[ΕΡΤ]: Ανακαλύφθηκαν τα αρχαιότερα δείγματα πάγου στην Ανταρκτική

Πυρήνες πάγου που έχουν ηλικία-ρεκόρ, περίπου 2,7 εκατομμυρίων ετών ανέσυραν, στην επιφάνεια της Ανταρκτικής από το υπέδαφός της, οι επιστήμονες.

Οι νέοι πυρήνες πάγου ανασύρθηκαν από μια ανεμοδαρμένη περιοχή της ανατολικής Ανταρκτικής, τους λόφους Άλαν, περίπου 200 χιλιόμετρα από τη βάση Μακ.

Οι επιστήμονες – με επικεφαλής τον γεωχημικό Μάικλ Μπέντερ του πανεπιστημίου Πρίνστον, κάνουν λόγο για μια σπουδαία ανακάλυψη, καθώς έχουν πλέον στα χέρια τους το αρχαιότερο δείγμα της ατμόσφαιρας του πλανήτη μας (ένας νεότερος πυρήνας πάγου, ηλικίας 800.000 ετών, είχε ανασυρθεί το 2004).

Οι γεωτρήσεις στην Ανταρκτική και στην εξίσου παγωμένη Γροιλανδία έχουν σκοπό να φέρουν στο φως αρχαίους πάγους, που περιέχουν εγκλωβισμένες φυσαλίδες αέρα από την πανάρχαια ατμόσφαιρα της Γης.

Από την ανάλυση αυτών των δειγμάτων προκύπτουν πληροφορίες για το αρχαίο κλίμα και για τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα και της θερμοκρασίας, καθώς και άλλα δεδομένα για το περιβάλλον του παρελθόντος μας.

Οι πρώτες αναλύσεις του πυρήνα πάγου δείχνουν πως τα επίπεδα του ατμοσφαιρικού διοξειδίου του άνθρακα πριν 2,7 εκατ. χρόνια δεν ξεπερνούσαν τα 300 μέρη ανά εκατομμύριο (ppm), ήταν δηλαδή πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα, που είναι λίγο πάνω από τα 400 ppm.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΡΤ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!