Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
30 °C 8 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
29 °C 11 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Enikonomia]: Το Βερολίνο αναζητά λύση στο θέμα του Ικονίου
[Enikonomia]: Το Βερολίνο αναζητά λύση στο θέμα του Ικονίου

[Enikonomia]: Το Βερολίνο αναζητά λύση στο θέμα του Ικονίου

Το Βερολίνο θα συνεχίσει τις προσπάθειες για να επιτευχθεί λύση με την Άγκυρα σε ό,τι αφορά την επίσκεψη Γερμανών βουλευτών στην αεροπορική βάση του Ικονίου.
Αυτό ήταν το στίγμα του κυβερνητικού μπρίφινγκ της Δευτέρας στο Βερολίνο. Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ η τουρκική κυβέρνηση δεν απαγόρευσε την επίσκεψη των βουλευτών αλλά ζήτησε μια αναβολή. Τώρα καταβάλλονται προσπάθειες να οριστεί νέα ημερομηνία για την επίσκεψη.

Το νατοϊκό «χαρτί»

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ζάιμπερτ απέφυγε να δώσει κάποια προθεσμία για την ικανοποίηση του γερμανικού αιτήματος από την Άγκυρα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε όμως ότι για στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό αποφασίζει το γερμανικό κοινοβούλιο, εξ ου και το δικαίωμα των βουλευτών να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες όπου και αν βρίσκονται: «Το δικαίωμα αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο.»
Στην περίπτωση της αεροπορικής βάσης του Ιντσιρλίκ, η άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε εκπροσώπους της επιτροπής Άμυνας να επισκεφτούν τους Γερμανούς στρατιώτες ανάγκασε το Βερολίνο να πάρει την απόφαση να τους μεταφέρει στην Ιορδανίας. Σε αντίθεση όμως με το Ιντσιρλίκ που είναι μια τουρκική αεροπορική βάση το Ικόνιο είναι μια νατοϊκή βάση.

Δεδομένου ότι τόσο η αεροπορική βάση όσο και ο έλεγχος του εναέριου χώρου στην περιοχή με αεροπλάνα AWACS βρίσκονται υπό νατοϊκή εντολή, ο Στέφεν Ζάιμπερτ εξέφρασε την άποψη ότι το όλο ζήτημα της επίσκεψης δεν είναι μια διμερής υπόθεση αλλά αφορά και το ΝΑΤΟ.

Αναφερόμενη σε αυτή την κατάσταση πραγμάτων εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι το Βερολίνο αναζητά μια λύση πρωτίστως μέσω της νατοϊκής οδού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ENIKONOMIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!