Παρασκευή, 20 Απριλίου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
23 °C 7 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
23 °C 10 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Enikonomia]: Τα ρούχα προκαλούν 1 δισ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα
[Enikonomia]: Τα ρούχα προκαλούν 1 δισ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα

[Enikonomia]: Τα ρούχα προκαλούν 1 δισ. τόνους διοξείδιο του άνθρακα

Στη Γερμανία συναντά κανείς διαρκώς κάδους για παλιά ρούχα. Το 75% των παλιών ενδυμάτων της χώρας καταλήγει σε αυτούς.
Εξαιρετικά πρακτικό για τους κατοίκους της Γερμανίας, όμως άκρως προβληματικό για άλλες περιοχές του πλανήτη. Τα παλιά αυτά ρούχα μεταφέρονται σε μεγάλο βαθμό σε φτωχότερες χώρες της Αφρικής και της Ασίας.
«Τα ρούχα αυτά έχουν αυξηθεί τόσο πολύ ώστε χώρες στις οποίες μεταφέρονται με σκοπό να υποστούν επεξεργασία λένε στο μεταξύ: ‘Φτάνει πια!’», λέει η Κριστίν Μπρόντε από την περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace.

Αυτή η υπερσυσσώρευση είναι πάντως απλά ένα σύμπτωμα του πραγματικού προβλήματος. Αυτό ακούει στο όνομα «Fast Fashion», ελληνιστί «Γρήγορη Μόδα». Πολλοί από εμάς καταναλώνουμε υπερβολικά και με ταχύτατους ρυθμούς.
Τα τελευταία 15 χρόνια οι παγκόσμιες πωλήσεις ρούχων διπλασιάστηκαν, κι ενώ την ίδια ώρα η μέση διάρκεια χρήσης των ρούχων που αγοράζονται έχει μειωθεί δραστικά, πέφτοντας σε λιγότερο από έναν χρόνο για κάθε ρούχο. Για επιδιόρθωση; Κατά κανόνα ούτε λόγος. «Λίγοι ξέρουν σήμερα να ράψουν έστω κι ένα κουμπί», λέει επικριτικά η Κριστίν Μπρόντε.

Γιγάντιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Η πολιτική των εξαιρετικά χαμηλών τιμών που εφαρμόζουν ορισμένες επιχειρήσεις ενθαρρύνει το μοντέλο της υπερκατανάλωσης. Μπορεί η τιμή που πληρώνουμε στα καταστήματα ρούχων να είναι χαμηλή, ωστόσο το τίμημα για το περιβάλλον είναι γιγάντιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ENIKONOMIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!