Σάββατο, 26 Μαΐου 2018
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
21 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Enikonomia]: Πώς θα τρέξει ταχύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις
[Enikonomia]: Πώς θα τρέξει ταχύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις

[Enikonomia]: Πώς θα τρέξει ταχύτερα ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις

Να επιταχύνουν τις διαδικασίες διευθέτησης οφειλών για τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στον εξωδικαστικό μηχανισμό (ν. 4469/2017) ζητεί αμέσως, από τους κατά περίπτωση πιστωτές, ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) Φώτης Κουρμούσης. Στο πλαίσιο αυτό, με εγκύκλιο που εξέδωσε χθες, εξηγεί αναλυτικά το ποιοι και πώς μπορούν να υπαχθούν στις διαδικασίες αυτοματοποιημένης ρύθμισης, δηλαδή οι επιχειρήσεις που έχουν οφειλές, προς την εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τις τράπεζες ή σε λοιπούς πιστωτές από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Στην εγκύκλιο παρατίθενται συγκριμένα παραδείγματα για τη διαδικασία, η οποία αν και αυτοματοποιημένη, δεν αξιοποιείται με τον ρυθμό που θα ήθελαν τόσο οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις όσο και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Από την έναρξη εφαρμογής του νόμου, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έχουν διευθετήσει τις οφειλές τους ανέρχονται στις 26, με τις 22 να αφορούν διμερή διαπραγμάτευση (σ.σ.: δηλαδή άνω του 85% των οφειλών ήταν προς έναν πιστωτή), ενώ στις υπόλοιπες τέσσερις εμπλέκονταν περισσότεροι του ενός πιστωτή.

Πάντως, το ενδιαφέρον για τον εξωδικαστικό μηχανισμό φαίνεται να είναι μεγάλο, καθώς περίπου 30.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής αίτησης, ενώ για 5.000 εξ αυτών έχει διαπιστωθεί ότι πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας. Οριστική υποβολή αίτησης έχουν πραγματοποιήσει περίπου 800 οφειλέτες.

Για τις επιχειρήσεις με οφειλές από 20.000 έως 50.000 ευρώ δεν χρειάζεται υποβολή μελέτης βιωσιμότητας, καθώς αυτή παράγεται με τυποποιημένο τρόπο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ENIKONOMIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!