Τετάρτη, 23 Αυγούστου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
22 °C 3 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
21 °C 5 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Enikonomia]: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας
[Enikonomia]: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

[Enikonomia]: Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από τις νέες Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας

Η μείωση του ΕΦΚ κατά 50% για το πετρέλαιο που καταναλώνουν οι μονάδες της ΔΕΗ στα νησιά, θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό με περίπου 100 εκατ. ευρώ το χρόνο

Κόστος της τάξεως των 100 εκατ. ευρώ ετησίως προβλέπεται ότι θα έχει για τον κρατικό προϋπολογισμό η πρόταση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για μείωση κατά 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο ντίζελ που καταναλώνουν οι ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί της ΔΕΗ στα νησιά.
Η ολομέλεια της ΡΑΕ ολοκλήρωσε αργά απόψε 7 Αυγούστου 2017 την απόφαση της για την αναθεώρηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, η οποία θα καθαρογραφεί και θα αποσταλεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός των επομένων ημερών.
Το όλο θέμα όμως δεν κλείνει εδώ αφού για την εφαρμογή μέρους ή του συνόλου των προτάσεων της ΡΑΕ θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και βεβαίως εφόσον υιοθετηθεί η πρόταση για μείωση του ΕΦΚ τότε θα πρέπει να προηγηθεί διαβούλευση με τους θεσμούς.
Έτσι η υπόθεση βρίσκεται πλέον στα χέρια της κυβέρνησης και όπως φαίνεται το νέο ραντεβού για τη συνέχιση των διαβουλεύσεων δίνεται για τον Σεπτέμβρη.
Οι αποφάσεις της ΡΑΕ
Σε ότι αφορά την απόφαση της ΡΑΕ αυτή έχει τρία σκέλη:
• Πρώτον, κατέληξε ότι το ποσό που θα ανακτήσει η ΔΕΗ για τα ΥΚΩ των ετών 2012 έως και 2016 θα είναι 360 εκατ. ευρώ έναντι των 735 εκατ. ευρώ που ζητούσε η ΔΕΗ. Το κούρεμα αυτό αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις από την πλευρά της ΔΕΗ η οποία ενδέχεται να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας κατ’ αρχήν ασφαλιστικά μέτρα για να μπλοκάρει την όποια εξέλιξη.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ENIKONOMIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!