Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
11 °C 0 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
9 °C 2 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Enikonomia]: Η Γερμανία αναζητά οδηγούς νταλίκας στην Πολωνία
[Enikonomia]: Η Γερμανία αναζητά οδηγούς νταλίκας στην Πολωνία

[Enikonomia]: Η Γερμανία αναζητά οδηγούς νταλίκας στην Πολωνία

«Γνωρίζω πολύ καλά τη Γερμανία », λέει ο Λέζεκ Κάλκα, αφήνοντας το βιογραφικό του στο τραπέζι. Η υπάλληλος μιας εταιρείας εύρεσης προσωπικού από το Πότσνταμ ξεφυλλίζει τα έγγραφα. Ο Λ. Κάλκα είναι μόνο ένας από τους δεκάδες συμπατριώτες του που προσήλθαν σε εκδήλωση της υπηρεσίας εργασίας του Γκορζόφ Βιελκοπόλσκι, που συνορεύει με το Βρανδεμβούργο. Εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, γερμανικές εταιρείες στρέφουν ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον τους στην Πολωνία. Πλεονέκτημα του Λέζεκ Κάλκα είναι ότι μιλάει γερμανικά. Όπως λέει, θα προτιμούσε μια θέση ως οδηγός νταλίκας. Πολλές εταιρείες εύρεσης προσωπικού έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους θέσεις εργασίας για οδηγούς νταλίκας ή για περονοφόρα ανυψωτικά οχήματα (κλαρκ).

Ο αριθμός των Πολωνών που εργάζονται στη Γερμανία αυξάνεται. Το περασμένο Μάρτιο 366.400 Πολωνοί εργάζονταν έχοντας κοινωνική ασφάλιση στη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εργασίας στη Νυρεμβέργη. Ενδεικτικό της αύξησης των Πολωνών που εργάζονται στη Γερμανία είναι ότι ο αντίστοιχος αριθμός το 2012 ανερχόταν σε 157.000 άτομα. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εργασίας αποδίδει την αύξηση στην ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων που ισχύει εντός ΕΕ και εφαρμόζεται από το 2011 και στην περίπτωση της Πολωνίας.

Βασικό κίνητρο ο καλύτερος μισθός και τα επιδόματα

Μετά την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ το 2004 υπήρξε αρχικά ένα κύμα Πολωνών που ήθελαν να εργαστούν στη γειτονική τους χώρα. Ειδικά κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, επισημαίνει η Ρεγκίνα Γκέμπχαρντ-Χίλε από τη Γερμανική Υπηρεσία Εργασίας στη Φρανκφούρτη του Όντερ. Ως σύμβουλος του EURES, του ευρωπαϊκού δικτύου συνεργασίας που διαμορφώνεται από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης στις χώρες-μέλη, πηγαίνει στο Γκορζόφ Βιελκοπόλσκι μια φορά το μήνα. Ενίοτε συνοδεύεται και από εκπροσώπους εταιρειών εύρεσης προσωπικού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ENIKONOMIA

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!