Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Enikonomia]: Το χρονικό μιας αποτυχημένης εξαγοράς
[Enikonomia]: Το χρονικό μιας αποτυχημένης εξαγοράς

[Enikonomia]: Το χρονικό μιας αποτυχημένης εξαγοράς

Όλα ξεκίνησαν όταν ο ιδιοκτήτης του Kaiser´s Tengelmann Καρλ Εριβάν Χάουμπ αποφάσισε να πουλήσει ολόκληρη την οικογενειακή επιχείρηση λόγω πολλών χρεών. Και επέλεξε ως αγοραστή την αλυσίδα τροφίμων Edeka. Εναλλακτικές απέκλεισε εξ αρχής. Το επιχείρημά του ήταν ότι μόνο έτσι θα μπορούσαν να σωθούν όλες οι θέσεις εργασίας.

Η λύση τηςυπουργικής απόφασης αλλά

Όμως ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Αρχής Ανταγωνισμού Αντρέας Μουντ είχε άλλη άποψη και δεν ήθελε μέσω της εξαγοράς η αλυσίδα Edeka να εδραιώσει ακόμη περισσότερο την ηγετική της θέση στη γερμανική αγορά τροφίμων. Οι 4 μεγαλύτερες αλυσίδες τροφίμων, Edeka, Rewe, Aldi και Lidl κατέχουν ήδη το 85% της αγοράς. Έτσι, ο Μουντ απαγόρευσε την εξαγορά γιατί φοβήθηκε αύξηση των τιμών και νόθευση του υγιούς ανταγωνισμού.

Ωστόσο, ο επικεφαλής του Edeka Μάρκους Μόζα δεν αποδέχθηκε το βέτο ή κάποιο συμβιβασμό με την Αρχή Ανταγωνισμού και έκανε μαζί με τον Καρλ Εριβάν Χάουμπ αίτηση για υπουργική απόφαση εξαίρεσης, που θα του έλυνε τα χέρια για να προχωρήσει στη συγχώνευση. Ο υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν απάντησε αμέσως, αλλά στη συνέχεια ενέκρινε τη συγχώνευση, παρά τους ενδοιασμούς των «φρουρών» του ανταγωνισμού.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ENIKONOMIA

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!