Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Τραπεζική «βόμβα» απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ
[Ελεύθερος Τύπος]: Τραπεζική «βόμβα» απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ

[Ελεύθερος Τύπος]: Τραπεζική «βόμβα» απειλεί να τινάξει στον αέρα την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ


Τη… στρόφιγγα της δανειοδότησης προς τη ΔΕΗ απειλούν να κλείσουν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, κρίνοντας πως η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ, έτσι όπως σχεδιάστηκε από τον πρώην υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, και υλοποιείται από την κυβέρνηση, αφενός αντίκειται στο Σύνταγμα και αφετέρου πλήττει τα συμφέροντα των μετόχων τους.
Με επιστολή που αποκάλυψε η «Καθημερινή» και είχε ως αποδέκτες, τόσο τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, όσο και τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Επιχείρησης, Μανώλη Παναγιωτάκη, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank καυτηριάζουν το γεγονός ότι η ΔΕΗ θα παραχωρήσει το 51% ενός περιουσιακού στοιχείου, χωρίς να λάβει οικονομικό αντάλλαγμα.

«Η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ θίγει ευθέως υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα των τραπεζών εκ του δανείου. Ο λόγος είναι ότι διά νομοθετικής παρέμβασης εμποδίζεται η ενεργοποίηση δικαιωμάτων καταγγελίας και επίσπευσης του δανείου, που άλλως ενεργοποιούνται από την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν: «Ο νομοθέτης παρεμβαίνει σε υφιστάμενες συμβατικές σχέσεις ιδιωτικού δικαίου της ΔΕΗ με τρίτους (όπως των τραπεζών με τη ΔΕΗ στα πλαίσια του δανείου), είτε αλλοιώνοντας υφιστάμενα συμβατικά δικαιώματα τρίτων είτε εμποδίζοντας την ενεργοποίηση τέτοιων δικαιωμάτων. Ετσι, με την ως άνω νομοθετική παρέμβαση δικαιώματα καταγγελίας και επίσπευσης του δανείου, που άνευ αυτής θα ενεργοποιούντο λόγω της ιδιωτικοποίησης κατά τις συμβατικές προβλέψεις του δανείου, παραμένουν ανενεργά».

Συμπερασματικά, οι τράπεζες επιφυλάσσονται «για την εξέταση τυχόν περαιτέρω δανειοδότησης -γίνεται λόγος για αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ για νέα πίστωση, ύψους 200 εκατ. ευρώ- ή αναδιάρθρωσης του υφιστάμενου δανεισμού της Επιχείρησης χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις και ιδίως εάν δεν διαφυλαχθούν τα ήδη υφιστάμενα από τις δανειακές συμβάσεις δικαιώματα». Αξίζει να επισημανθεί πως τον Απρίλιο του 2014 οι «4» και η Attica Bank συναίνεσαν στη χορήγηση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου προς τη ΔΕΗ, ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!