Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΚΟΣΜΟΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Τουρκικές τορπίλες στο διάλογο για το Κυπριακό
[Ελεύθερος Τύπος]: Τουρκικές τορπίλες στο διάλογο για το Κυπριακό

[Ελεύθερος Τύπος]: Τουρκικές τορπίλες στο διάλογο για το Κυπριακό


«Δεν διεκδικούμε τίποτε, αλλά δεν παραχωρούμε και τίποτε», είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στην Τουρκία, μετά τις επαναλαμβανόμενες, άκρως προκλητικές, αναθεωρητικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν για Συνθήκη Λωζάννης και Κυπριακό. Την ίδια στιγμή, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήριζε απαράδεκτες τις δηλώσεις Ερντογάν που υποσκάπτουν το κλίμα εμπιστοσύνης που θα έπρεπε να καλλιεργείται και να υπάρχει.

Στο μεταξύ, ιδιαιτέρως έντονη κινητικότητα παρατηρείται στο Κυπριακό. Χθες στην Κύπρο βρέθηκε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος συναντήθηκε με τον κ. Αναστασιάδη και τον ηγέτη των Κατεχομένων, Μουσταφά Ακιντζί. Ιδιαιτέρως σημαντική ήταν η αναφορά του στο θέμα του καθεστώτος εγγυήσεων (η Βρετανία μαζί με την Ελλάδα και την Τουρκία είναι εγγυήτριες δυνάμεις). «Δεν αναζητούμε ρόλο στο κεφάλαιο των εγγυήσεων», είπε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει παρεκτροπή από τη σταθερή γραμμή της Βρετανίας σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα».

Να σημειωθεί πως, προ ημερών, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, είχε πει πως «η ελληνική διπλωματία κατάφερε να διατυπωθεί και από τη βρετανική πλευρά η θέση ότι, εφόσον και η Τουρκία δεν θελήσει να παραμείνει εγγυήτρια δύναμη, εκείνοι δεν διεκδικούν τίποτε, δηλαδή αποσύρεται το Ηνωμένο Βασίλειο από το σύστημα εγγυήσεων.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!