Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου 2016
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | [Ελεύθερος Τύπος]: Η Τουρκία τραβάει το σχοινί: Τα όνειρά της για Ίμια και Κάσο
[Ελεύθερος Τύπος]: Η Τουρκία τραβάει το σχοινί: Τα όνειρά της για Ίμια και Κάσο

[Ελεύθερος Τύπος]: Η Τουρκία τραβάει το σχοινί: Τα όνειρά της για Ίμια και Κάσο

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

Επαναφέρει «ζήτημα Υμίων» η Αγκυρα, συνεχίζοντας το γαϊτανάκι της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζάννης που ξεκίνησε με ένταση εδώ και μήνες ο Ταγίπ Ερντογάν, για να επαναλαμβάνεται αδιαλείπτως, σε εβδομαδιαία βάση, από τον ίδιο και τη λοιπή τουρκική ηγεσία.

Αυτή τη φορά, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, έκανε λόγο για «τουρκικά Υμια». Η γραπτή απάντηση του υπουργού δεν είχε αναρτηθεί ακόμη στην ιστοσελίδα του τουρκικού Κοινοβουλίου, καθώς ήταν εκπρόθεσμη και θα αναρτηθεί σε πέντε μέρες. Παρά ταύτα, «διέρρευσε» στον τουρκικό Τύπο. Κάτι που δείχνει ότι στόχος της Αγκυρας είναι να μην αφήνει ούτε ημέρα, χωρίς να καλλιεργεί κλίμα έντασης στο Αιγαίο.
Ειδικότερα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών του αντιπολιτευόμενου, κεμαλικού, Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), ο Μ. Τσαβούσογλου ανέφερε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στην πολιτική της χώρας μας ως προς τις βραχονησίδες των Καρντάκ (Υμια).

Τα Καρντάκ “Υμια” είναι τουρκικό έδαφος. Κατά τη διάρκεια των κυβερνήσεων του AKP (σ.σ. κυβερνών κόμμα Ερντογάν) δεν υπήρξε καμία αλλαγή ως προς το νομικό και de facto καθεστώς στο Αιγαίο». Να σημειωθεί πως η απάντηση αυτή έρχεται μια ημέρα αφότου ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, κατηγόρησε τον Ερντογάν ότι «ξεπουλάει» την Κύπρο και ζήτησε να «πάρουμε πίσω τα 18 νησιά, όπου έχει υψωθεί η ελληνική σημαία».

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, απαντώντας στις νέες προκλητικές δηλώσεις, σημειώνει ότι «η κυριαρχία της Ελλάδας επί των νησιών της στο Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των Υμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!