Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
25 °C 1 kmh
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
16 °C 3 kmh
Home | ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΑΓΟΡΕΣ | [Ελεύθερος Τύπος]: Στην Ουάσινγκτον «κλειδώνουν» πλεονάσματα και μέτρα
[Ελεύθερος Τύπος]: Στην Ουάσινγκτον «κλειδώνουν» πλεονάσματα και μέτρα

[Ελεύθερος Τύπος]: Στην Ουάσινγκτον «κλειδώνουν» πλεονάσματα και μέτρα

Το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2018 έβαλαν χθες σε πρώτο πλάνο τόσο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ, ερμηνεύοντας κατά το δοκούν ο καθένας τόσο τα στοιχεία της έκθεσης δημοσιονομικών προοπτικών του Ταμείου (Fiscal Monitor) όσο και τη σημερινή ανακοίνωση του αποτελέσματος του 2016 από την ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος πιέζεται από το ΔΝΤ για γενναία λύση στο χρέος και μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μετά την επίσημη παραδοχή του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 ήταν 3,3% και όχι 0,1% του ΑΕΠ που προέβλεπε το Ταμείο τον Οκτώβριο δεν έχασε την ευκαιρία. Ξεχνώντας την πρόβλεψη για το 2018, όταν το Ταμείο επιμένει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, εξέφρασε… αισιοδοξία για το ξεπέρασμα της ελληνικής οικονομικής κρίσης και τόνισε: «Ατυχώς για το ΔΝΤ τα τελευταία δύο χρόνια οι προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πιο ρεαλιστικές. Οι οικονομολόγοι κάποιες φορές πρέπει να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα».

Δημοσιονομικοί στόχοι

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στις θέσεις που εκφράζει κάθε φορά «δείχνοντας» την ανάγκη για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, αφού όπως είπε θα κρίνουν και τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και γι’ αυτό θα πρέπει να είναι πιο «λογικοί».

Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να εξετάσει τα πρωτογενή πλεονάσματα του ελληνικού προγράμματος πριν το Ταμείο αποφανθεί για τη βιωσιμότητα του χρέους, που, όπως είπε, αποτελεί μία από τις δύο προϋποθέσεις που έχει θέσει για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει για το θέμα θα συμμετέχει από σήμερα και η ελληνική αποστολή με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον αναπληρωτή υπουργό Γιώργο Χουλιαράκη και τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!