Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2017
# M-NEWS:
ΑΘΗΝΑ:
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:
Home | ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ | [Ελεύθερος Τύπος]: Σπάνιο είδος φάλαινας έκανε την εμφάνισή του στην Ικαρία [βίντεο]
[Ελεύθερος Τύπος]: Σπάνιο είδος φάλαινας έκανε την εμφάνισή του στην Ικαρία [βίντεο]

[Ελεύθερος Τύπος]: Σπάνιο είδος φάλαινας έκανε την εμφάνισή του στην Ικαρία [βίντεο]


Πριν από λίγες μέρες, οι κάτοικοι στην Ικαρία εντόπισαν στον Αρμενιστή, σε βραχώδη περιοχή στο βόρειο τμήμα του νησιού, ένα σπάνιο είδος φάλαινας το οποίο δεν θέλει να έχει καμία επαφή με τον ανθρώπινο είδος, ένα ζιφιό.

Μετά από πολυετή έρευνα, οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» πιστεύουν ότι στην περιοχή ζουν 6 με 7 ζευγάρια. «Πρόκειται για είδος το οποίο είναι ιδιαίτερα ντροπαλό. Κάνει καταδύσεις στα 300 μέτρα, δεν βγάζει όμως δυνατούς ήχους, κάνοντας τον εντοπισμό του δύσκολο. Είναι λίγα τα στοιχεία της πανεπιστημιακής έρευνας γιατί είναι πολύ δύσκολη η παρατήρησή του», λέει στον «Ε.Τ.» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θοδωρής Τσιμπίδης.

Το 350 π.Χ. ο Αριστοτέλης έγραφε στη μελέτη του «Περί ζώων ιστορία» ότι «δελφίς δε και φάλαινα και τα άλλα κήτη» αναπαράγονται στις ελληνικές θάλασσες. Περίπου 2.500 χρόνια μετά, ακόμα οι νησιώτες του Αιγαίου και του Ιονίου αγνοούν ότι μερικά μέτρα από τις ακτές τους ζουν, τρώνε και αναπαράγονται τα μεγαλύτερα θαλάσσια θηλαστικά της Μεσογείου, οι πανέμορφες αλλά και μυστηριώδεις φάλαινες.

Οι Ικαριώτες πρέπει να είναι από τους λίγους νησιώτες που είναι τόσο εξοικειωμένοι με τις φάλαινες, καθώς στις ακτές του νησιού έχουν καταγραφεί κατά τις τελευταίες δεκαετίες οι περισσότεροι εκβρασμοί φαλαινών στο Αιγαίο, ενώ η περιοχή θεωρείται από τα σημαντικότερα σημεία στη μεταναστευτική τους κίνηση στην Ανατολική Μεσόγειο.

… Δείτε ολόκληρο το άρθρο στη σελίδα που δημοσιεύτηκε – Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

ΣΧΟΛΙΑ

Κάνε like τη σελίδα μας στο Facebook

Κάνε like για να μαθαίνεις τις ειδήσεις που ξεχωρίζουν!